“Лайънс клуб” организира безплатни очни прегледи в три детски градини

Публикувано на пт, 15 Мар. 2019
424 четения

Мъжкият “Лайънс клуб” във В. Търново организира безплатни очни прегледи на деца в три детски градини. С лични средства участниците в клуба са закупили модерен уред за очна диагностика, като тази идея е отпреди няколко години. “Инициативата се прави за момичета и момчета от предучилищната група, тъй като статистиката сочи, че много от родителите дори не допускат, че децата им имат увреждания на очите още на тази възраст”, каза Мирослав Трифонов, член на мъжкия “Лайънс клуб”.
Прегледите се извършват от д-р Евгени Чолаков, който е един от най-добрите офталмолози в Северна България и от около година също е член на клуба. “В голяма част от децата се наблюдават отклонения от нормата. Това налага един последващ и по-подробен преглед в очен кабинет със специализирана апаратура, за да се установи вече точният диоптър. Този уред се ползва като скрининг апарат и изключително бързо и лесно дава ориентировъчна представа за състоянието на очите”, обясни д-р Чолаков.
След направените прегледи в детски градини “Слънце” и “Райна Княгиня” предстои още един на децата от детска градина “Соня”.
Николай ВЕНКОВ
сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново