Влак, свързващ европейските столици, ще мине и през гара Горна Оряховица

Публикувано на ср, 12 май 2021
4214 четения

Влак, който ще премине през столиците на страните членки на ЕС ще мине и през гара Горна Оряховица. Пътуването е част от инициативата Connecting Europe Express, в която участва и БДЖ, като това е едно от най-емблематичните събития за популяризиране на железопътния транспорт в Европейската година на железниците.
Влакът, който ще свърже символично цяла Европа, стартира своето пътуване на 2 септември от Лисабон, Португалия, като страна председателстваща Съвета на Европейския съюз, и ще премине през столиците на страните от ЕС в периода до 30 септември.
Connecting Europe Express има около 40 спирки по маршрута на своето пътуване, на всяка от които ще бъде организирано събитие с разяснителна кампания и дискусия за ползите от железопътния транспорт и какво трябва да бъде направено, за да се превърне в предпочитан за пътниците и бизнеса.
През България експресът ще пристигне от граничния пункт Кулата – Промахон на Централна гара София късно вечерта на 15 септември и ще отпътува на другия ден следобед през Искърското дефиле и по маршрута Мездра – Горна Оряховица до Русе, откъдето на 17 септември ще продължи пътуването си към Румъния.
Целта на Connecting Europe Express е да демонстрира доброто сътрудничество между всички железопътни и инфраструктурни оператори в ЕС в обединението им за единство около идеята за популяризиране предимствата на железниците като привлекателен и устойчив начин за придвижване и се постави акцент върху неговия иновативен характер.
Железопътният транспорт е екологичен, безопасен и енергийно ефективен. Емисиите от въглероден диоксид, генерирани от него, са многократно по-ниски в сравнение с тези при другите видове транспорт. Тези предимства извеждат на преден план в транспортната политика приоритетното развитие на железопътния сектор.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново