Вкусен празник в парка показа как деца и родители могат да общуват пълноценно

Публикувано на пн, 28 авг. 2017
504 четения

Семейни курабийки правиха деца в парка “Марно поле” във Велико Търново, а детският празник събра десетки малчугани и техните родители. Имаше музика и много детски смях. Повече от два часа деца с техните майки и баби се забавляваха в различните ателиета за приготвяне на здравословни курабийки и закуски, за които бе монтирана специална миниелектрическа фурна, моделираха различни фигурки от зеленчуци и плодове, имаше и разнообразни здравословни рецепти за лакомства, интерес към които проявиха много родители и случайни граждани в парка.
Атрактивното детско парти “Семейна курабийка” бе организирано по идея на Общинския център за обществена подкрепа с външен доставчик на управление – Сдружение “SOS – Детски селища България”.
Тази инициатива е част от семейно ориентираната ни програма, насочена към деца и родители, с идеята да създадем едно пространство, в което деца и родители да общуват повече, разказа Албена Добрева, ръководител на Центъра. Тя допълни, че екипът иска да покаже как в 21 век малки и големи са забавляват с простички неща – цветни боички и хранителни продукти, и всичко, което дава свобода на детското въображение. Те нижат цветни макарони на герданчета, правят курабийки от овесени ядки, мед, банани, няма брашно и яйца, но има забавления и смях в детските очи. Идеята е този празник да стане традиционен, за да могат съвременните родители да общуват и играят повече с децата си в приятната атмосфера на търновските паркове, независимо че в началото майките са скептични, после обаче се включват активно в инициативите на артателиетата. И резултатът е налице. Добрева уточни, че в организацията на детското парти участва и Общностният център “Царевград” и заедно с колегите от двете социални институции са на мнение, че днес родителите са длъжници на децата си. Малко играем с тях, не знаем как да го правим, оставили сме ги повече на таблетите, а общуването между дете и родител развива интелекта на малчуганите, подчерта Добрева.
Докато малчуганите печаха курабийките, организаторите говориха на разбираем за децата език за здравословното хранене и за тревожната тенденция у нас, че страната ни е на пето място в Европа по затлъстяване на деца. Бе проведена и дискусия какво децата закусват вкъщи, участват ли в приготвяне на закуската и се оказа, че някои деца и майки за пръв път опитват от здравословните курабийки с фини овесени ядки, сушени плодове, слънчогледови, тиквени, макови, сусамени семена, а също кокосови стърготини, лимец, киа и киноа.
Разбира се, на детски празник къде без награди. В момента сме раздали 60 награди на тези деца, които минават поне през шест от деветте артателиета в парка. Но има още малчугани, за които измисляме подаръци накрак. А наградите са книжки за оцветяване, боички, свирки… Но другото, което даваме, общуването и игрите с родителите, не се вижда, каза Добрева. Тя сподели също, че организаторите са смятали, че ателието “Семейна курабийка” ще бъде фаворитът на детското парти, но се оказва, че низането на цветните макарони на герданчета, коланчета и гривни и моделирането на фигурки с плодове и зеленчуци са хитът на празника и децата са се насочвали именно там. Като им замириса на курабийки, всички се насочиха към отрупаната маса, която обслужват Ивелина Филипова и Лиляна Славчева, коментира ръководителката на ЦОП.
Албена Добрева припомни, че детският празник в “Марно поле” е третият за Центъра за обществена подкрепа. Първите два пъти партитата са били във Водолей и пред офиса на ЦОП на ул. Димитър Найденов” във Велико Търново. Тя допълни, че при тях идват родители с нагласата, че им трябва помощ, но си тръгват с друга идея – че само помощта е недостатъчна. Трябва да има още нещо – родителите да участват активно в подкрепата и промяната, заедно с екипа на ЦОП, е категорична Добрева.
По време на детския празник в парка в петък любезни родители подкрепиха инициативата на Центъра за обществена подкрепа, благодариха и предложиха да има повече такива съвместни мероприятия. Една от тях бе Милена, дошла с двете си деца. Милка Тишева, баба на 4-годишната Дария, също приветства идеята. А баба и внуче рисуваха заедно с вързани една за друга ръце и се състезаваха на кой рисунката ще бъде по-забавна. Други майки пък не пожелаха да говорят, сякаш се срамуваха, че участват в детските забавления.
Вася ТЕРЗИЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново