“Кроношпан” финансира с 20 хил. евро иновативни проекти на търновско училище

Публикувано на ср, 22 февр. 2023
1655 четения

Два проекта за по 10 000 евро спечели великотърновското средно училище “Владимир Комаров”. Средствата са от Фондация “Кроношпан”, която ще финансира проекти на обща стойност 90 000 евро на няколко български училища.
Право да получат финансирането имаха всички професионални училища в страната, а кандидатите трябваше по творчески начин да покажат какво и как би подобрило обучението при тях. Чрез конкурсното начало за разработките пък фондацията на водещия инвеститор в България стимулира качественото образование, което подготвя кадри за родната индустрия и подкрепя иновативното мислене на подрастващите, създавайки им модерни условия за образование.
Първият проект на СУ “Владимир Комаров” се нарича “Можем и знаем как да запазим Земята чиста”. Неговата основна идея е да представи на учениците възможностите за получаване на зелена енергия, начините за изчисляване на необходимите мощности на системите за такъв, както и техническото им изпълнение. Изграждането на хибридна ветро-соларна система, която правят възпитаниците на школото пък, ще им даде практически познания за възможностите и начините на използване на възобновяемите енергийни източници.
Вторият проект е “Да посрещнем бъдещето знаещи, способни и уверени” и е свързан със създаването на Технологичен център “Автоматизирани системи”. В него с помощта на специализирано оборудване ще се даде шанс на учениците да работят в условия, максимално близки до тези на реалните производствени процеси в действащи фирми.
10 000 евро за оборудване на иновативна класна стая спечели и горноораховската Професионална гимназия по електроника и електротехника “М. Ломоносов” . Част от средствата, дарени от Фондация “Кроношпан”, тук са заделени за оборудване с нови модерни компютри, специален графичен софтуер и 3D принтер.
Идеите на учениците от Професионалната гимназия “Цанко Церковски” в Павликени също ще бъдат подпомогнати. Със средствата ще се направят модерни тематични кабинети и центрове за практически обучения за възпитаниците на учебното заведение.
Девет са отличените български проекта, като конкурсът е част от световна кампания на “Кроношпан”. Общият ѝ награден фонд е 285.000 евро в глобален мащаб. За него се надпреварваха 32 проекта, дело на училища от 28 държави, сред които: България, Унгария, Чехия, Полша, Великобритания, САЩ и др.
От фондация “Кроношпан” се надяват, че интересът за следващото издание на конкурса ще бъде още по-голям и с много по-интересни и иновативни проекти.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново