Високосната 2020 година – факти, поверия, вярвания…

Публикувано на чт, 21 Ное. 2019
3127 четения

Научни факти:
С понятието “високосна година” обозначаваме година, която има 366 дни вместо обикновената, която има 365. Допълнителният ден, който се добавя, е към месец февруари – 29. Това циклично добавяне на допълнителен ден към всяка четвърта година е нужно, за да бъдат в синхрон астрономическата година и сезоните. Обиколката на планетата ни около Слънцето отнема малко повече от 365 дни, затова е необходимо прибавянето на цял ден в определена периодичност. Правилото е заложено от Григорианския календар, според който всички години, кратни на 4, са високосни, а изключение правят само тези, които са кратни на 100 и не са високосни.

Поверия и вярвания:
Според някои вярвания трите години, които предхождат високосната, са подвластни на Слънцето и през тях се носи злато.
В Древен Китай са били убедени, че среброто предпазва от лошия късмет, който може да донесе високосната година, каквато е следващата 2020 г. Там и до ден днешен сребърни съдове, кюлчета и монети са отлично капиталовложение.
На Балканите е прието вместо златна паричка на шапката на новороденото да се пришива сребърна, а на булките да не се дават пендари, а “бели” пари.
Според някои вярвания трите години, които предхождат високосната, са подвластни на Слънцето и през тях се носи злато. Високосната година е под влиянието на Луната. Старият алхимичен символ за сребро е непълна луна и заради това през високосните години носим сребърни накити.
В древността хората слагали сребърна пара в млякото, за да се запази по-дълго. В Древен Египет върху рани поставяли тънък пласт сребърно фолио за по-бързо оздравяване. У нас пък се смята, че ако бижута от този метал потъмнеят, човекът, който ги носи, е болен.
Детето, което е родено на 29 февруари, е добре да празнува рождения си ден! То трябва да си избере 28 февруари или 1 март и да го отбелязва тогава през невисокосните години.
През високосна година не трябва да започвате строеж на нова къща, да се местите в друг град или в друго жилище и ако може, да не си сменяте местоработата.
Когато имате финансов успех през високосна година, една част от парите трябва да отидат за нуждаещи се хора, за да ви върви и догодина.
През високосна година не се продават недвижимо имущество и ценни предмети.
Годината не е е добра за развод, тъй като предвещава проблеми за следващата връзка.

Роден на 29 февруари
Шансът да се родите на тази дата е приблизително 1 към 1461. В света хората, родени на 29 февруари, са около 4 милиона – т.е. около 0,0686% от населението на Земята, сочи статистиката.
Догодина у нас ще празнуват приблизително 5000 души. Между тях има и доста известни личности. Прави впечатление групата на художниците – на тази дата са родени класикът Васил Стоилов (1904-1990) и Кирил Гогов – известен като автор на герба (съвместно с Георги Чапкънов) и на вече излезлите от употреба банкноти от 1 лев.
Актьорите също образуват солидна група – легендарният Джоко Росич празнуваше на 29 февруари. От младите рожденици, посветени на Мелпомена, са Христо Чешмеджиев и Екатерина Стоянова.
По света на тази свещена дата са Вселенският патриарх Вартоломей I, френската кинолегенда Мишел Морган, руският военен и политически деец Владимир Крючков, рапърът Ja Rule и италианският композитор Джоакино Росини, чиято опера “Севилския бръснар” е смятана и до ден днешен за връх на музикално-сценичния жанр.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново