Виктория, Стилян, Ерина и Петя са най-четящите деца на Велико Търново

Публикувано на ср, 4 Окт. 2017
408 четения

Четвъртокласничката Виктория Обрешкова от СУ “Вела Благоева” е най-четящото дете в община Велико Търново. През лятната ваканция от 1 юни до 15 септември момиченцето е прочело 65 книги, които е заело от Регионална библиотека “П. Р. Слайвеков”. На специално тържество вчера Виктория получи плейстешън конзола, а наградата ѝ връчи лично председателят на Общинския съвет в старата столица Венцислав Спирдонов.
Около 3000 деца и младежи от общината са се включили в лятната кампания “Ела в библиотеката” на търновската “П. Р. Славейков”. Конкурсът се проведе по инициатива на Венцислав Спирдонов, който беше и негов патрон. В кампанията са се включили ученици от всички учебни заведения на територията на общината. Около 1500 са били участниците до 7 клас и още толкова от горния училищен етап, сочи статистиката на библиотеката.
С 39 заети и прочетени книги втората награда спечели Стилян Атанасов, който е третокласник в ОУ “Бачо Киро”. Той получи електронен четец. Трети в състезанието се класираха петокласничката Ерина Гюнай Мустафова от СУ “Емилиян Станев” и Петя Купаранова от 12 клас на Езикова гимназия. Двете момичета бяха наградени с таблети. Специални награди получиха Йоана Енчева от 2 клас на ОУ “Димитър Благоев”, Мария Алева от 4 клас на ОУ “Бачо Киро”, Мартина Кръстева от 4 клас на СУ “Вела Благоева” и Христина Тодорова от 12 клас на ПМГ “Васил Друмев”. Наградата за най-четящ родител отиде при Елена Желязкова.
Предметните награди бяха подсигурени от “Кроношпан”. Изпълнителният директор на дървообработващото предприятие Асен Ников обеща да продължат да подпомагат конкурса, което гарантира, че той ще стане ежегоден, сподели председателят на местния парламент. “Целта е да се активизира интересът на децата към книгите, провокирайки ги да четат, да повишават своята грамотност, да се забавляват и да печелят награди”, посочи Венци Спирдонов. Самият г-н Ников също беше гост на празника и дори връчи наградата на едно от отличените деца. Книги за специалните награди бяха предоставени от библиотеката и издателство “Просвета”.
Тържеството в библиотеката вчера се превърна в детски и културен празник. В него със свои изпълнения се включиха малчуганите от детска градина “Пролет”, малки музиканти и студенти от Педагогическия факултет. Специална грамота за всеотдаен труд беше връчена на учителката по български език и литература в ОУ “Бачо Киро” Венета Михайлова. Нейни възпитаници от училищния литературен клуб споделиха мисли какво са книгите за тях. Във фоайето на библиотеката е подредена фотоизложбата “От къде на къде” на Марина Иванова и Василена Цачева от ПМГ. Гимназистките бяха отличени от ръководството на библиотеката. Директорът на общинската дирекция “Образование” Пенка Игнатова и зам.-деканът на Педагогическия факултет също уважиха празника и връчиха награди.
Златина ДИМИТРОВА, сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново