Ветринци чества 125 години от построяването на новата сграда на училище „Христо Ботев“

Публикувано на чт, 11 май 2023
371 четения

Празник по случай 125-годишнината от построяването на новата сграда на училище „Христо Ботев“ се проведе във великотърновското село Ветринци. Той бе организиран от инициативен комитет, Кметството, НЧ „Напредък“ и Община В. Търново.
По повод годишнината, деца от ОУ „Христо Ботев“ във В. Търново и ОУ „Христо Ботев“ в Ресен участваха в конкурс за рисунка на тема „Моето училище“, в който се включиха 50 момичета и момчета. Техните творби бяха оценени от известния търновски художник Габриел Панев, който определи класираните на първо, второ и трето място.
Празничната програма беше открита от танцовия състав на Ветринци, след което последваха изпълнения на учениците от гостуващите училища, носещи името на Ботев. Бяха поставени и официално открити табели, указващи, че площадът в селото вече се казва „Христо Ботев“ и че новата сграда на училището е на 125 години.
Проведе се и дискусия на историческа тема „Училището в село Ветринци“, с водещ Елена Мачковска. В нея участваха учителят от ПГТ „Д-р Васил Берон“ във В. Търново – Евгени Коев, историкът Тянка Минчева, библиотекарката Валя Иванова, Радка Тодорова и др. Жители на селото, учили в училището, представиха своите интересни спомени от ученическите си години, някои от които свързани с любимия им учител Никола Русинов, дядо на известната очна лекарка д-р Елка Миланова, разказа Радка Тодорова от инициативния комитет.
Някои от жителите на селото и гостите на събитието посетиха сградата на училището и предложиха тя да бъде превърната в старчески или почивен дом, а защо не и в зелено училище за децата, за да може да се реставрира, съхрани и върне към живота.
Архивите говорят, че училището в Балван махала (дн. Ветринци), отворено през 1848 г., първоначално се помещава в килията към местната църква. Преди него в селото имало две малки килийни училища – в Горната махала, в дома на Петко Атанасов и в Долната махала, а обучението в тях се водело на черковнославянски език. Първата построена училищна сграда е издигната в двора на църквата и е завършена през 1860 г. Съгласно правителствената политика за ускорено развитие на образователния процес за изграждане на солидна материална база, се прави проект за строеж на нова училищна сграда. Постройката е завършена през 1898 г. и се намира в южната част на Горната махала. От 1898 г. до 1934 г. школото е Основно народно училище – с. Балван махала, а след 1934 г., когато селото се преименува Ветринци, то става Народно първоначално училище. От 1943 г. до днес учебното заведение носи името на българския революционер Христо Ботев, но поради намаляване броя на населението и учениците в селото, училището престава да действа. През годините сградата е използвана за провеждане на военно-техническо обучение, зелено училище, почивен пионерски лагер, за обмен на деца на Движението „Знаме на мира“ и като детски лагер – школа за провеждане на културни мероприятия.

Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново