Ветеран-алпинист разказва истории за планинарството в България

Публикувано на вт, 14 сеп. 2021
163 четения

87-годишният ветеран-алпинист, хроникьор и писател доц. Сандю Бешев гостува във В. Търново, за да разкаже интересни истории за планинарството в България. Авторът ще сподели спомени от собствените си преживявания, свързани с легендарни моменти от туристическия живот в страната. Сред тях са първото зимно изкачване на северната стена на Мальовица, първото българско изкачване на 7-хилядник и първите зимни преминавания на маршрута Ком – Емине. Освен важни аспекти от развитието на родния алпинизъм, той ще разкаже и за българските пионери на фона на ключови събития в световната история. Домакин на срещата, която ще се проведе на 29 септември от 17,30 ч., е Регионална библиотека “П. Р. Славейков” във В. Търново. Съорганизатори са Туристическо дружество “Трапезица” и сп. “360°”.
Всички спомени на доц. Бешев са събрани в книга, озаглавена “Истории за началото на планинарството в България”. Тя е втората от серия книги и албуми, посветени на българските приключенци. В изданието се проследява зараждането на българското планинарство, алпинизъм и планински туризъм, както и на част от практикуваните екстремни спортове у нас. В книгата има отделни глави за Планинската спасителна служба и за планинските водачи. В нея са записани и първите български постижения в областта на туризма – от 1864 г. до ден днешен. Най-важна роля в изданието има доц. Бешев, който е посветил 70 години от живота си на алпийската култура и притежава един от най-богатите архиви по темата.
На място ще бъде показан и последният модел на марка автомобили, с който доц. Бешев пътува на своите пътешествия. Алпинистът ще сподели личните си впечатления от него, а хората от екипа ще представят по-подробно характеристиките и възможностите му.
Николай ВЕНКОВ
сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново