“Елита” празнува 10-годишния си юбилей с няколко събития

Публикувано на вт, 6 Дек. 2022
314 четения

Великотърновското сдружение “Елита” ще отпразнува 10-годишния си юбилей с няколко събития. Празненствата по случай рождения ден стартират на 7 декември от 17,30 ч. с изложбата, която се реализира по проект “Нотна палитра” и включва творби на децата, с които работи педагогът по изобразително изкуство Дария Василева. Експозицията ще бъде на разположение на посетителите на Изложбени зали “Рафаел Михайлов” в старата столица в продължение на 20 дни. Проявата ще бъде съпътствана с концерт на възпитаници на Музикална школа “Елита”, който ще се проведе в деня на откриването на изложбата и на същото място от 18,30 ч. В двете събития ще участват над 160 деца, обучаващи се в сформираните групи на Арт и Музикална школа “Елита”, ДГ “Соня” във Велико Търново и ЦСОП в Ново село. По същото време ще има и благотворителен базар, от който аудиторията ще може да закупи направените от децата картини и изделия в изложбата, а събраните средства ще бъдат дарени на Кризисен център “Търновград”.
На 8 декември от 16 ч. празничната програма ще продължи с още един юбилеен концерт в Голяма зала на Община В. Търново. В него ще вземат участие деца от МШ “Елита” и специалните гости от дует “Шик” – Красимир и Виолета Гюлмезови, балет “Класика”, фолклорен колектив “Плетеница”, КХГ “Етър – Елит”, МШ “Чучулиги” от Ловеч, инструменталисти от СУ “Емилиян Станев” във В. Търново, 50 деца и младежи, обхванати по проект “Нотна палитра” на сдружението, който се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура”. С това ще бъде открит и Националният конкурс “Звезден сблъсък”, за който вече са заявили участие над 600 деца. Той ще продължи до 11 декември и ще се провежда в Голямата зала на Общината. Председател на журиращата комисия ще е Красимир Гюлмезов.
“Сдружение “Елита” организира много културни събития, насочени основно към деца и младежи. Дейностите ни са свързани с музика, изобразително изкуство, театър, състезания, уъркшопи, програмиране за деца. Надявам се, че с всичко, което правим, сме допринесли за подобряване качеството на неформалното образование извън училищната среда”, каза Петя Василева, председател на сдружението. Тя припомни, че запазена марка на “Елита” е Международният музикален конкурс “Звукът на времето”, който се организира и провежда вече 9 г. Председател на журито на първото издание през 2014 година бе Мими Иванова, а в състава му влизаха още маестро Живко Петров, Развигор Попов и др. През годините талантите на сцената в старата столица са оценявали още Иван Лечев, Маргарита Хранова, доц. Етиен Леви, Андрей Дреников, Звезди от “Ахат”, проф. Симеон Щерев, Хайгашод Агасян и др. Участниците в “Звукът на времето” със сигурност вече надхвърлят 8 хил., а последното му издание се провеждаше едновременно на четири сцени.
Националният конкурс за вокално и танцово изкуство “Звезден сблъсък” също бързо набира скорост и предстои осмото му издание, в което ще намерят място и представители на танцовото изкуство. В дейността си Сдружение “Елита” отдавна е излязло от рамките на конкурсите и обучението на млади таланти. Благотворителните инициативи през годините са “Ахтопол рисува” в подкрепа на тамошния танцов клуб, изложба живопис стъклопис и сетивна фотография в Елена на Николай Примов от Съюза на творците с увреждания в България, кампанията “Вярвам в теб” в подкрепа на жени, жертви на насилие и др.
“За тези 10 г. сме провели над 160 концерта с над 10 хил. участника, а през школата ни са минали над 500 деца”, посочи Василева.
Сдружението вече работи по два проекта към НФ “Култура”. Единият е “Кръстопът на изкуствата”, а другият – “Нотна палитра”, който ще продължи през цялата учебна година. Вторият е предназначен за деца и младежи от В. Търново на възраст от 5 до 30 г., с интереси към изобразителното и вокално изкуство, като най-малките участници в него са малчуганите от 2 група на ДГ “Соня” в старата столица. Специален фокус е поставен върху децата и младежите от ЦСОП в Ново село, както и върху малцинствени групи, бежански центрове и лагери на територията на старата столица, деца и семейства с ниски семейни доходи. Предвидени са 3 концерта и 3 тематични изложби, разказа Дария Василева – графичен дизайнер и педагог по изобразително изкуство в Сдружението. В проекта вече са включени над 130 деца и записването продължава.
Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново