Великотърновци ще почетат жертвите на комунистическия режим на 1 февруари

Публикувано на пт, 20 ян. 2023
119 четения

Великотърновци ще почетат жертвите на комунистическия режим на 1 февруари от 12 ч. в парк “Дружба”. Поклонението ще бъде на мястото на старите гробища, където е издигнат кръстът в памет на стотиците жители на града и околните населени места, зверски избити от режима след 9 септември 1944 г.
Датата 1 февруари е обявена за Ден на почит към жертвите на комунистическия режим на 19 януари 2011 г. по време на първото правителство на Бойко Борисов, по предложение на президентите Петър Стоянов и Желю Желев, и с решение на Министерски съвет. Отбелязва се в памет на стотици хиляди българи, убити без съд и присъда, безследно изчезнали, съдени от незаконния Народен съд, изселвани, въдворявани, арестувани, лишавани от собственост, от право да упражняват професията си, да учат и да живеят нормално. В церемониите по преклонението на различни места в страната, а също така и в старата столица, участват политици, представители на изпълнителната и законодателна власт, наследници на жертвите, граждани.
Много от зверски избитите великотърновци са уважавани граждани на обществото – адвокати, свещеници, военни, кметове, лекари, търговци, служители, преподаватели и др. Открояват се имената на: ген. Никола Михов – регент, военен министър и началник на Военното училище, ген. Атанас Стефанов – командир на Четвърта армия, ген. Рашко Атанасов – инспектор на пехотата, министър на вътрешните работи и председател на БОК, ген. Никола Недев – командващ Плевенския гарнизон, военен министър и историк, полк. Богдан Велизаров – командир на 18-и пехотен Етърски полк и началник на Търновския гарнизон, подполковник Макарий Старирадев – комендант на гара Г. Оряховица, търновските кметове Димитър Йорданов, Димитър Раев и Тодор Фъртунов, търговецът Георги Георгиев – учредител и първи президент на Ротари клуб – Велико Търново, лекарите Стефан Караиванов, Иван Димов и основателя на белодробния диспансер д-р Фьодор Трейман, адвокатите Станчо Ганев, Веско Златев, Христо Манчев, Генчо Цанев, Минко Танков, фармацевтът Никола Воденичаров, свещениците Стефан Кривошиев, Петър Киселков, Петър Русев, Тодор Тумбев, Рафаил Раев и др., припомнят от Комитет “Генерал Сава Муткуров” във В. Търново.
На 1 февруари ще бъдат представени и проектите за изграждане на по-достоен паметен знак, който да бъде издигнат на лобното място на жертвите.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново