Великотърновци притеснени, че новият скулптурен парк е опасен

Публикувано на ср, 15 май 2019
1907 четения

Само ден след монтирането на новите скулптури в парк “Колю Фичето” вълна от недоволство заля В. Търново. Великотърновци  се опасяват, че  играещите в близост деца могат да се наранят на творбите с ръбати форми. Десетки хора се обърнаха с молба за съдействие и към в. “Янтра ДНЕС”, който първи съобщи създаването на скулптурния парк. “Силно съм разтревожен от “скулптурите”, които се разполагат в парка на Триъгълника. “Арт” инсталации с открити остри ръбове и арматура, поставени точно на поляните, където играят деца, е меко казано опасно. Въпрос на време е да стане нелеп инцидент”, пише в писмо до “Янтра ДНЕС” Дилян Глушков. Той предложи този въпрос да бъде отнесен към отговорните органи в Общината. Други търновци предложиха изграждане на огради или цялостно премахване на скулптурите.

Екип на “Янтра ДНЕС” вчера посети парка, за да се запознае с мнението на минувачите. “Кому е нужен този бетон и желязо на място, където би трябвало да царства природата. Освен това не е безопасно за децата. Те играят наоколо. Когато минавах сутринта, няколко човека се питаха какво е това и иронично си отговаряха, че е някаква купчина желязо. Вярно, няма лошо да е абстрактно, но не му е мястото тук. Учим децата си да пазят природата, а реално по този начин им показваме, че върху тревата трябва да изсипваме бетон”, каза Стела Стоянова.

Николай Николаев е ученик от СУ “Ем. Станев” и е на 17 години. Той определи скулптурите като “малко странни”. “Мястото им не е тук, заради децата, играещи наоколо. Те могат да се наранят, както могат и да съсипят творбите. Интересно ми е защо са ги сложили точно на това място и какво изобразяват”, чудеше се Николай. Попитахме за мнение и по-възрастна жителка на квартала. “Скулптурите не са лоши, само че нищо хубаво не се запазва. Вандали разрушиха хубавата чешмичка. Твърде вероятно е да посегнат и на тези фигури. Нужно е да се сложат видеокамери или паркът да се охранява. За съжаление не умеем да пазим красивото”, заяви г-жа Димитрова.

“Разполагането на скулптурите в парка се случва с разрешението на главния архитект на града. Ние, в Общината, също сме загрижени за безопасността на хората, живеещи в квартала, затова по най-бързия начин ще бъдат взети мерки. Още утре сутринта (б.р. днес) ще потърсим решение, за да не се притесняват търновци. Такива скулптурни паркове има в цяла България, а ние трябва да се гордеем, че в нашия град са изложени творби на автори, които са популярни в цял свят”, коментира директорът на общинската дирекция “Култура” Нелина Църова.

“Още преди създаването на скулптурите, творците бяха запознати с екстериорната среда, в която ще бъдат поставени. Местата предварително са избрани  и одобрени от Общината. На симпозиума през 2017 г. авторите изработиха творбите си съобразно това. Всички пластики са дарени на града абсолютно безвъзмездно. Държа да подчертая, че авторите, които направиха тези монументални арт инсталации, не са случайни. Те са ценени по цял свят, а произведенията им присъстват в много градове от страната и чужбина. Много културни институции и министерства от различни държави ги канят по различни поводи. Не знам защо само ние не успяваме да оценим таланта”, заяви председателят на търновското представителство на Съюза на българските художници Мариета Конова.

Николай ВЕНКОВ

сн. Даниел ЙОРДАНОВ

 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново