Великотърновци останаха без парно

Публикувано на вт, 3 Дек. 2019
4142 четения

Абонатите на “Топлофикация – ВТ” останаха на студено за два дни, сигнализираха граждани в редакцията на “Янтра ДНЕС”. Проблемът е от събота, когато се оказва, че водата постъпва в абонатните станции с температура около 43 градуса при оптимални стойности от 55-60 градуса и на практика не може да затопли радиаторите. Битовата гореща вода също не е с нужната температура.
“Цяло лято нямаше топла вода, тъй като имаше ремонти. После имаше профилактика един месец и т.н. Проявихме разбиране. В сряда миналата седмица пуснаха парното и топлата вода и всичко беше наред точно два дни. В събота топлоснабдяването беше много слабо, а водата хладка”, разказа Ирина Аврамова, която живее на ул. “Никола Габровски” 35. С този проблем се оказват всички абонати на дружеството. Жената сподели, че и в събота, и в неделя е правила опит да се свърже с някой от “Топлофикация – ВТ”, откъдето обяснили, че има проблем, но не могли да отговорят кога ще бъде отстранен.
Във входа на жилищния блок, в който живее Ирина Аврамова, има около 20 домакинства, като част от тях използват само парно и са се отказали от битова гореща вода. Причината е, че заради чести аварии повечето си закупили бойлери, а други, заради високите цени за кубик намерили алтернатива. През есенно-зимния сезон на миналата година беше премахната пределната цена за кубик битова гореща вода, при което месечните сметки на великотърновци се оказаха в пъти по-високи от миналогодишните. Т.г. топлофикационното дружество отново въведе пределна цена в размер на 14,40 лв./кубик, но при заплащане на цялата сметка в срок. Въпреки това много от абонатите предпочитат да използват само парното, макар че не крият притесненията си да не останат на студено през зимните месеци.
“В момента е възстановено нормалното топлоподаване. Причината за възникналата ситуация в отоплителната централа е отпадане на основна мощност, но бяха включени допълнителни съоръжения и проблемът е отстранен”, уточниха от “Топлофикация – ВТ”. И допълниха, че всички несъответствия за нормалното функциониране на топлоснабдителната система са отстранени към 16,00 ч. в неделя и се очаква пълното възстановяване на нормални параметри на системата до края на вчерашния ден.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново