Великотърновският университет почете паметта на Патриарх Евтимий

Публикувано на сб, 21 ян. 2023
219 четения

Великотърновският университет „Св. св. Кирил и Методий“ почете Деня на св. Патриарх Евтимий. В университетския храм на територията на ректората, който е първият, чиито покровител е търновският светец, отец Марин Маджаров и отец Филип Иванов отслужиха Света литургия по случай празника. На нея присъстваха ректорът проф. д-р Христо Бонджолов, зам.-ректорът по международната дейност проф. д-р Димитър Димитров, деканът на Православния богословски факултет доц. Евгений Николов, църковното настоятелство, преподаватели, служители и студенти на ВТУ.

След литургията всички отидоха до паметника на Патриарх Евтимий до Аулата на университета, където проф. Бонджолов поднесе венец на признателност от името на академичната общност на висшето учебно заведение, посочиха от великотърновската алма матер.

Денят продължи с Евтимиевите научни четения, част от Евтимиевите дни, провеждани ежегодно във ВТУ по повод 20 януари. Те бяха открити от зам.-ректорът проф. д-р Димитър Димитров, който приветства всички участници и гости от името на академичното ръководство и специално от името на ректора.

В рамките на два дни участниците представят своите доклади в секциите „Богословие и философия“, „История и археология“, „Език, текстология и превод“, „Книжнина и литературни връзки“, „Иконография и литургика“, които до края на 2023 г. ще бъдат издадени в сборник.

Организатори на научния форум, който се провежда в зала „Европа“ на университета, са Центърът по систематическо богословие към Православния богословски факултет, Центърът за медиевистични изследвания към Историческия факултет и Научноизследователският център „Търновска книжовна школа“ към Филологическия факултет. За първи път Евтимиеви четения са проведени във Великотърновския университет през 1986 г., припомнят от ВТУ.

Николай ВЕНКОВ

сн. ВТУ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново