Великотърновският театър и студенти от ВТУ участват в националния проект “Плакатът работи”

Публикувано на ср, 1 Ное. 2023
47 четения

Великотърновският театър и студенти по графичен дизайн от Факултета по изобразително изкуство при ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” участват в националния проект “Плакатът работи”. Инициативата е на Художествена галерия “Петко Чурчулиев” в Димитровград и се финансира по програма “Дебюти” на Национален фонд “Култура”. Проектът стартира през октомври и ще се реализира в продължение на година.
След специална селекция за участие в конкурса са избрани четири културни института и общо 12 студенти от четири висши училища, които са разположени в четири български града. Младите художници изучават специалностите “Плакат и визуална комуникация”, “Графичен дизайн и реклама”, “Графичен дизайн и визуална комуникация” и ще трябва да изработят общо 24 сценични плаката за премиерни спектакли в избраните театри във Велико Търново, София, Пловдив и Бургас.
Музикално-драматичният театър “Константин Кисимов” ще предостави възможност на студентите от ВТУ да присъстват на репетициите на своите нови заглавия. Те ще имат директна връзка с режисьора и актьорите и през цялото време ще работят в пряк досег с театъра като истински театрални плакатисти. На финала дебютантите ще трябва да представят свой художествен продукт под формата на плакат за спектакъла.
Преслава Тодорова, Силвия Николова и Георги Бумбаров са тримата студенти от катедра “Графичен дизайн и визуална комуникация” при ВТУ с ръководител доц. д-р Красимира Друмева, които ще участват в проекта “Плакатът работи”. Преслава и Силвия са четвъртокурсници и са сред призьорите в конкурса за плакат, който се проведе по идея на великотърновския театър през миналата година. Силвия Николова вече е автор на три от сценичните плакати на МДТ – за спектаклите “Пипи Дългото чорапче”, “Стъклената менажерия” и “Слуга на двама господари”. По дизайн на Преслава Тодорова е изработена новата бланка за билет на театъра в старата столица.
Театър “Българска армия” в София, Куклен театър – Пловдив, Драматичен театър “Адриана Будевска” в Бургас и домакините от ОДТ “Апостол Карамитев” в Димитровград са другите културни институции, които ще участват в проекта. Те ще си сътрудничат със студенти от Художествената академия в София и нейния филиал в Бургас, както и от Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”.
Дейностите по проекта ще стартират с виртуална среща на дебютантите с Димитър Трайчев – едно от значимите имена в графичния дизайн и сценичния плакат в България. Той ще им даде първоначални насоки преди живия досег с театъра и постановката. На по-късен етап студентите ще участват в уъркшоп, който ще се проведе в галерията в Димитровград. Тогава те ще могат да се докоснат до богатата колекция от близо 1300 сценични плакати от български и чужди автори от 29 страни по света, която е част от фонда на галерията. Тази сбирка се допълва периодично със съдействието на отделни художници и на Международното триенале на сценичния плакат в София.
Всички 24 авторски сценични плакати, които ще създадат 12-те студенти в рамките на проекта, ще се отпечатат върху винил. Творбите ще бъдат представени в пет изложби, а домакин на една от тях ще бъде великотърновският театър.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново