Великотърновският проект “Тинузавър” се бори за победа в националната инициатива “Промяната”

Публикувано на вт, 14 ян. 2020
298 четения

Великотърновският проект “Тинузавър” отново влиза в битка за спечелване на националната инициатива “Промяната”. От 14 януари онлайн гласуването за надпреварата бе възобновено и ще продължи до 3 февруари. В него ще се състезават само петимата финалисти, три от които ще преминат в последния етап на конкурса. Всеки желаещ може да се запознае с идеите им и да даде своя глас за един от тях на nova.bg/promyanata – интернет страницата на най-голямата социално отговорна инициатива на “Нова Броудкастинг груп”.

Сред най-добрите 5 проекта е и “Тинузавър” на Невен Боянов и Ивайло Николов. Невен е предприемач, програмист и преподавател по Информационни технологии във Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий”. Пленен е от технологиите и мечтае да се занимава с тях още от дете, когато за първи път чува думата „компютър“ по телевизията. Ивайло Николов е програмист и специалист по управление на технологични проекти. Програмирането е негова страст и начин да бъде полезен за другите.

„Тинузавър“ учи децата на програмиране, математика, физика и електроника по забавен и практичен начин. Екипът е създал специален хардуер и софтуер, с които децата могат да си сглобят сами миникомпютърче, а след това да го програмират. Така те създават нещо работещо със своите собствени ръце, само за няколко часа. Това ги ентусиазира и повишава интереса им към изучаваните предмети. Невен и Ивайло са разработили и детайлни инструкции и учебни материали. С тях всеки преподавател в частна школа, училище или университет, може лесно да преподава по методологията на „Тинузавър“.Чрез нея учениците започват да учат с желание, защото виждат колко интересни и полезни всъщност могат да са природните науки, казват Невен и Ивайло.

Курсовете на “Тинузавър”се провеждат извън учебната програма. Те не заместват наученото в училище, а имат допълваща роля, като дават практическа перспектива на знанията, получени в клас. Софтуерът, методиката и учебните материали са със свободен лиценз и могат да бъдат използвани от всички, а хардуерът е изключително достъпен. Екипът провежда и обучения за учители.

„Тинузавър“ се развива изключително успешно, като вече се използва в университети, школи и домове в България и чужбина. Но за Невен и Ивайло това не е достатъчно. Тяхната мечта е чрез него всички деца в България, включително тези в най-малките населени места, да имат шанса да се запалят по природните науки и програмирането. Така всяко от тях ще може да се докосне до технология, която да му помогне да се реализира по-добре в бъдещето.

Другите финалисти в “Промяната” са Ставрос Ставру и Ива Груева от „Пукльовците“, Кунка Великова и Нина Димова от „Неща с душа“, Лиляна Савова и Венета Иванова от „Академия Миротворци“ и Мариела Станулова и Ралица Жечева от „Академия за родители“.

Николай ВЕНКОВ

 

 

 

 

 

 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново