Великотърновските архитекти с позиция за международния конкурс за нов градски център

Публикувано на вт, 16 Окт. 2018
850 четения

Регионалната колегия на архитектите във В. Търново да излезе с позиция относно международния конкурс за нов градски център, предлага арх. Йордан Нурков. Той ще представи идеята си за творческото обсъждане пред колегите си по време на редовно заседание на местната структура на Камарата на архитектите на 17 октомври. Според него в хода на провеждане, подготовка, обявяване и журиране на конкурса възникват редица въпроси и неясноти.
“Според журито проектът за Експозиционен център явно е с преимущество. В архитектурното проектиране основополагащо е намирането на решение за главен вход, на която и да е сграда, а това се прави след градоустройствен анализ на ситуацията. Първопремираният проект на арх. Клаудио Нарди предлага
теренът на юг от 5-и корпус и от залата да бъде паркова зона с висока и гъсто разположена растителност върху цялостни тревни полета, пресечени с две тесни пешеходни алеи. Авторите на проекта обаче не са наясно с пешеходните потоци в града и, в частност, в тази територия”, категоричен е арх. Нурков. Според него главното фоайе и стълбището в Експоцентъра са решени непропорционално на фона на проекта, който предвижда основният етаж да е за 1200 души. Търновският театър например разполага с четири стълбища, водещи към зала с 400 места. Не по-маловажни се оказват наличието на високи сгради, липсата на мост, на градация на обемите на цялата територия, твърди архитектът. По думите му има тежки отклонения и от вече утвърдени в градоустройството правила и практика, посочва той.
Арх. Нурков предлага да бъде направена нова класация на проектите – една за експозиционен център и друга за градоустройствено решение. Той настоява в дискусията да участват и бившите главни архитекти на Велико Търново Иван Чолаков, Румяна Брайнова, Марин Маринов, Николай Стоянов, Елена Абаджиева, Иво Терзийски.
Арх. Нурков е категоричен, че след събиране на писмените становища търновската колегия трябва да излезе с позиция дали подкрепят решенията на журито и реализацията на проект на арх. Нарди. Тя ще бъде представена и по време на предстоящото обществено обсъждане за развитието на Старото военно училище. Ако се намерят основателни причини за отмяна на конкурса заради административни пропуски при неговото провеждане и журиране, ще бъде обсъдена и възможността за възражение до Комисията за защита на конкуренцията.
Както “Янтра ДНЕС” писа, все още няма решение на журито с мотивите и оценки на проектите на участниците в конкурса, съгласно обявените критерии в заданието на конкурса. Той стартира през април под мотото “Ново сърце за стария град” и в него участваха 62 разработки на архитекти от различни държави. Сред тях има проекти и на над 10 български колектива. В конкурсната надпревара се включиха търновските екипи Петър Николов и Росица Никифорова, Йордан Нурков заедно с Лора Нуркова и Джорджо Полиджони, Драгомир Йосифов и Станимир Величков, Пламен Цанев и Стефан Минчев, Николай Стоянов и Йордан Кутев.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново