Великотърновка става Почетен гражданин на Русе

Публикувано на ср, 13 ян. 2021
645 четения

Оперната прима Красимира Стоянова ще бъде удостоена със званието “Почетен гражданин на Русе”. Решението е взето на заседание на Общинския съвет в крайдунавския град.
Красимира Стоянова е родена във В. Търново. Завършва Средното музикално училище “Проф. Веселин Стоянов” в Русе със специалност цигулка. Дипломира се в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив със специалности цигулка, пеене и музикална педагогика. Професионалният ѝ дебют като оперна певица е през 1995 г. в Софийската национална опера. Стоянова е творец с ярка международна кариера, представяща българското певческо изкуство на най-престижните оперни и концертни зали и фестивали по света. Сред сцените, на които се е изявявала, са Метрополитън опера и “Карнеги хол” в Ню Йорк, Кралската опера “Ковънт гардън” и “Роял Албърт хол” в Лондон, Миланската скала, както и най-големите зали в Германия, Франция, Испания, Австрия, Япония, Аржентина и други държави по цял свят.
През 2009 г. българската оперна прима е удостоена със престижното звание “Камерзенгерин” от австрийския министър на образованието, изкуствата и културата. Това е най-високата титла в Австрия, присъждана на оперни певци. През 2007 г. Стоянова е обявена за “Музикант на годината” от предаването “Алегро Виваче” на БНР, а през 2015 г. получава почетното звание “Доктор хонорис кауза” на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Изпълнителката има огромен оперен и песенен репертоар и работи с най-големите диригенти на нашето време. Красимира Стоянова е и най-значимият частен дарител на Националното училище по изкуствата “Проф. Веселин Стоянов” в Русе. С предоставените от нея лични средства е изцяло обновен концертният роял “Steinway D” и са реновирани десетки пиана, обосновават решението си общинските съветници.
Николай ВЕНКОВ
снимка: krassimira-stoyanova.com

loading...
Пътни строежи - Велико Търново