Великотърновка патентова система за фейсконтрол на студенти по време на изпит

Публикувано на чт, 7 Мар. 2019
1603 четения

Великотърновката Катина Кьорева, провокирана от хитрините на студентите, изобрети и патентова система за двуфакторна идентификация в учебни занятия. Кьорева е студентка в УНСС и идеята ѝ за проекта се родила като отговор на масовите студентски схеми за манипулиране на образователната система, като на изпитите вместо тях се явяват други лица. Идеята е да се ограничи порочната практика студенти да държат изпити под друга самоличност. Катина споделя, че е работила по реализирането на проекта близо 5 месеца, а помощта, оказана от преподавателите доц. д-р Любен Боянов и д-р Венко Андонов, се оказала решаваща за осъществяването на иновацията. С изобретението е свързана и бакалавърската дипломна работа на студентката в специалност “Бизнес информатика и комуникации”.
Системата е десктоп компютърно приложение, чиято камера обхваща лицето, намиращо се пред нея, сравнявайки го с базата данни от снимки в университета.
Ако иновативната технология регистрира липса на съвпадение, издава сигнал, който алармира, че студентът не е от съответния университет или от конкретната специалност. За целта се използва изкуствен интелект за лицево разпознаване, за който не е от значение колко е гримиран човек, дали е сменил цвета на очите си или прическата. От значение са единствено строго индивидуалните черти и точки на лицето – разположението на носа, устата, очите.
“Изобретението е изпробвано многократно и работи успешно. Разбира се, не е 100 % безпогрешно – понякога прави грешки, но в много редки случаи”, разказва Катина. Идентификацията за момента е двуфакторна с лицево разпознаване, като през магистърската си степен на обучение студентката планира да я усъвършенства в трифакторна система. Идеята за патентоване на изобретението е на ръководителя на проекта – доц. д-р Любен Боянов, който е преподавател в катедра “Информационни технологии и комуникации” в УНСС. Нововъведението било представено и пред ректорското ръководство на университета.
Системата е получила малък патент, като полезен модел от Патентното ведомство на Република България. Проектът, регистриран под номер 3082 U1 към ведомството, се състои от пет модула: “Сървър с база от данни”, “Електронно устройство”, “Камера”, “Компютър” и “Електронно четящо устройство”. Възможностите за двуфакторна идентификация с лицево разпознаване увеличават и нивото на сигурността.
В момента Катина учи магистратура по “Бизнес информатика” в УНСС. Предстои ѝ участие по програма “Еразъм+” в Италия, където ще обогатява знанията си в сферата на информационните технологии. Именно в тази насока Катина мечтае да се развива и в бъдеще, впечатлена от нестихващото динамично нарастване на технологичното въздействие върху населението. Друга нейна страст е опознаването на различните култури и народи. За скромната си 23-годишна възраст болярката е била в 22 държави, сред които Китай, Тайланд, Камбоджа, Дубай, Италия, Португалия, Холандия, Австрия, Унгария, Франция, Чехия, Хърватска, Словения, Словакия, Босна и Херцеговина и Великобритания. Катина копнее да посети още по-далечни и екзотични дестинации.
Най-голямата ѝ мечта обаче е да се реализира успешно в сферата на информационните технологии. “Защо не и да обвържа професионалните си занимания с хобито ми на турист и да направя приложение за по-лесно опознаване на нови кътчета от земното кълбо”, с усмивка споделя мечтателката.
Михаела ГЕОРГИЕВА
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново