Великотърновецът Валентин Хинов разработи нова социална мрежа

Публикувано на вт, 5 Февр. 2019
2792 четения

Великотърновецът Валентин Хинов заедно със своя колега Рори Кели създадоха уникално приложение за социални медии, базирано изцяло на интересите на неговите потребители. Целта на “Curated” (в превод “Подбрано”) е да помогне на хората да открият ново съдържание в мрежата и да намират бързо и лесно това, което ги вълнува. Вместо да споделят снимки и постове, каквато е практиката в социалните мрежи, в “Curated” хората публикуват различни препоръки – интересни книги, които са прочели, или филми, които са харесали, телевизионни предавания, видео, статии и др. Приложението разполага и с търсачка, в която може да се открие търсената информация или тема. Потребителите могат да следват приятели и хора със сходни вкусове, което им позволява да откриват ново съдържание, което може да им се хареса.
Идеята за “Curated” се появява преди година и половина, като двамата автори на приложението започнали първоначално като експеримент, без да подозират за успеха, който им предстои. “Започнахме по-активно да работим по приложението през януари миналата година, като усилията ни бяха насочени към операционната система Android. Но планираме да го разработим и за iPhone”, разказва Валентин. Двамата с Рори Кели тестват версията в Google Play и макар че е все още в период на тестване, бързо набира популярност, достигайки ежедневно до десетки нови потребители. До момента приложението е свалено над 10 000 пъти, а регистрираните потребители, които го използват, са близо 6000. Хората, използващи “Curated”, също дават своите предложения и мнения за нови функции и подобрения, което им помага да надграждат приложението. А интересът към него им дава стимул да продължат напред.
Валентин Хинов живее със семейството си в шотландската столица Единбург, където и работи. Той е родом от Велико Търново и е възпитаник на Американски колеж “Аркус”. След дипломирането си заминава за шотландския град Дънди, за да учи програмиране на компютърни игри. След като завършва университета, започва работа в компания, която разработва мобилни игри. “Интересът ми към работата с мобилните игри постепенно премина към проектиране и създаване на мобилни приложения”, казва Валентин, който има зад гърба си солиден опит и в други интересни проекти.
Покрай работата си за разработване на приложения се запознава с Рори Кели и така се появява идеята за “Curated”. Двамата са изцяло отдадени на него и ще продължат да го усъвършенстват, за да помагат на хората, уморени от фейсбук и инстаграм, да откриват качествена и интересна информация в мрежата.
Весела БАЙЧЕВА
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново