Великотърновец колекционира снимки на луксозни автомобили

Публикувано на чт, 14 Мар. 2019
3231 четения

Великотърновецът Станислав Кочев колекционира снимки на екзотични, спортни и луксозни автомобили. Колекцията му наброява над 2000 фотоса, заснети лично от него. Страстта му към колите се породила още в ранните детски години, а хобито му било осъществимо, след като ентусиастът получил първия си смартфон, с който можел да запечатва в дигитален вариант красивите возила. Търновецът е самоук в това, което прави, тъй като няма професионални фотографски умения, но постепенно започва да се усъвършенства. През 2015 г. заснема своя първи кадър в град Плевен. Той бил на екзотичен автомобил с марката “Ламборгини”, какъвто Станислав до онзи момент бил виждал само на снимки.
В колекцията на ценителя попадат спортни коли, луксозни лимузини, редки автомобили и ретро екземпляри. На въпроса как ги открива той отговаря, че “който търси намира или по-точно – те мен намират”. Любителят на превозните средства е много прецизен в заснемането им и понякога се налага да отдели повече от един час, за да получи перфектния кадър.
Заради хобито си, което той нарича “лов за автомобили”, Станислав пътува из цяла България, като съчетава полезното с приятното. А именно да опознава родината и да попълва своята колекция. Най-често отскача до столицата, която определя като любима дестинация за улавяне на интересни кадри. Лятото пък се пренася към морето и по-конкретно в Свети Влас. Към настоящето той има страница в социалната платформа инстаграм, където споделя плодовете от своето хоби с широката аудитория. За по-малко от година и половина профилът му има близо 6000 последователи. Станислав си позволява да снима скъпите автомобили дори когато собствениците им са вътре. В повечето случаи реакциите им са положителни, дори често се шегуват с него. Също така има случаи, в които му предоставят възможност да седне в автомобила и да се докосне до уникалната индивидуалност на конкретната машина. В Свети Влас се случило последното премеждие, за което Станислав си спомня. Той зърнал кабриолет от тузарската марка “Ролс-Ройс” и го щракал, докато не получил желания кадър. През това време шофьорът на автомобила се усмихвал и правил жестове, с които не показал на Кочев, че има нещо против. Преценката на търновчанина се оказала грешна, тъй като получил забележка от охранителите, които следвали луксозния автомобил.
Много от возилата, които Станислав заснема, са на известни бизнесмени, певци, модели, но най-известната личност, чиято кола, заснел била тази на Димитър Бербатов.
Интересна е случката около досега на Кочев със спортния автомобил на четирикратния рали шампион на България – Крум Дончев. Ден след като Станислав качил кадър на спортната кола в своята инстаграм страница, получил съобщение от известния рали пилот. В него Дончев изразил радостта си от проявения интерес към возилото му. И дори му казал, че ако бил помахал с ръка, щял да спре, за да му даде възможност да направи още по-качествени фотоси.
При последното си ходене в София Станислав се натъкнал на най-скъпия и най-бърз автомобил в България – “Бугати Широн”, чиято цена надвишава 5 000 000 лева. Поради сериозната охрана около автомобила, колекционерът не успял да го заснеме в цялостния му блясък. Кочев споделя, че тази кола е наистина много рядък екземпляр, тъй като са произведени едва 500 бройки от модела и е истинско изумление, че една от тях е притежание на българин. “Радост за очите ми е да виждам изящни автомобили от толкова висок клас, но най-голямата ми мечта е да седна зад волана и да натисна педала им”, споделя с откровение великотърновецът.
Михаела Георгиева, сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново