Великотърновец е най-добрият пицар в България

Публикувано на ср, 13 Ное. 2019
6440 четения

Великотърновецът Пламен Мичев е най-добрият майстор пицар в България. Той ще представя страната ни на Световното първенство в италианския град Парма, което ще се проведе през април 2020 г.

Квалификациите за Световното по пица се състояха в София на 8 ноември, а преди това – на 6 и 7 ноември, се проведе Четвъртият международен шампионат по пица за Купата на България. Мичев спечели и двете състезания.

Мичев получи правото да представя България в родината на пицата в съревнование с около 40 майстори. Всеки от тях е трябвало да  приготви една пица, като сам избере в коя категория да се представи – “Класика”, “Неаполитана” или “Креатива”. Търновецът е предпочел третата категория, в която всеки пицар се представя с авторски специалитет.

“Моята беше уникална, нямаше друга като нея. На някой от колегите пиците се повтаряха, при други си личеше, че са заимствали идеи от други майстори. А аз заложих на уникални местни продукти, предимно от Еленския Балкан и един от Тетевенския. Използвах еленски бут, който ми предостави най-големият му производител Владислав Велев, сладко от люти чушки, което прави шеф Радичев, манатарка, паста от бял трюфел и манатарка, мащерка, отлежал еленски кашкавал и единственото по рода си зелено сирене, което се прави в село Черни Вит”, сподели за “Янтра ДНЕС” Пламен Мичев. Той все още не е решил в коя категория ще се представи на Световното в Парма, но най вероятно отново ще е в “Креатива”, защото там му е силата – да измисля пици.

18 години най-добрият майстор пицар в България е живял в Италия, а 15 от тях е правил само пици. Преди малко повече от година се е прибрал в България, но продължава да майстори една от емблемите на Ботуша в ресторанта на Алаа Асаад.

Весела КЪНЧЕВА
сн. личен архив 

 

 

 

 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново