Велико Търново – един от най-скъпите градове за живеене

Публикувано на ср, 5 Дек. 2018
10059 четения

Велико Търново безспорно е един от най-красивите български градове и е от малкото, отчитащи положителен прираст на населението. Съживяването на икономиката и изборът на много млади хора да продължат образованието си в старата столица го правят и един от най-скъпите за живеене градове в страната. По последни данни средната месечна работна заплата през септември е била 902 лв., което нарежда региона на 14-о място. През третото тримесечие средното брутно възнаграждение в региона е 885 лв., което е с 232 лв. по-ниско от средното за страната от 1117 лв.
По данни на Евростат родните заплати са 15 пъти по-малки в сравнение с тези, които получават работещите в Германия и 11 пъти по-малки от тези в Холандия, където ДДС на хранителните продукти и напитки е само 6 %, а средната заплата – 2700 евро. В страната на лалетата няма ДДС за лекарства, докато у нас всички стоки са с 20 % данък добавена стойност.
Само през последните няколко месеца разходите на домакинствата в областния град са нараснали сериозно след скока на цените на редица стоки и услуги. Първото поскъпване на хляба във Велико Търново се усети през септември, а месец по-късно насъщният скочи отново с 17 %. Най-масовият хляб се продава за 1,05 лв. или с 15 ст. повече. В търговската мрежа най-евтин остава хлябът на Хлебозавод “Стражица” – 650 г, който струва 90 ст., ръженият и типов се продават по 80 ст. за половин килограм. Обяснението на производителите за увеличените разходи е скокът на цената на брашното. Докато миналата година цената на хлебната пшеница беше между 280 и 300 лв. за тон, то през настоящата достигна 380-400 лв., което няма как да не се отрази на крайната цена за потребителите. Производствените разходи също са нараснали и са калкулирани в цената на насъщния.
Основните хранителни продукти в старата столица също държат едни от най-високите цени спрямо останалите градове в страната. Килограм захар на едро върви от 1,22 до 1,27 лв./кг, показват данните за ноември на Държавната комисия по стоковите борси и тържища. Фасулът върви между 3,35 и 4,10 за килограм, докато във Варна се продава между 2,90 до 3,50 лв. Оризът на едро е между 1,70 – 2,65 лв., докато в Смолян например килограмът върви за 1,50 лв. Брашното тип 500 е 82 ст., а литър олио – 1,90 лв. Кашкавал “Витоша” се търгува за 12,50 лв., което нарежда В. Търново на четвърто място по най-висока цена след София, Монтана, Смолян и Сливен. Областният град е първенец в цената за килограм краве сирене – 8,12 лв., докато в Бургас върви по 6,50 лв., а най-евтино е в Добрич – 4,79 лв. По-високи цени държим и при замразеното пилешко месо – 4,05 лв./кг, и при каймата – 5,30 лв. на едро за килограм.

Наемите и
цените на
жилищата
вървят нагоре

През последната година и половина във В. Търново се наблюдава сериозен скок от 20 % на жилищните имоти. Старата столица е сред градовете, в които е отчетено най-голямо поскъпване спрямо големите градове като София, Пловдив и Бургас. Миналата година строителните предприемачи във Велико Търново продаваха на цени от 450-480 евро за квадратен метър, докато в момента ги предлагат на 550 евро, което е една от най-ниските цени.
Първоначалното поскъпване от 10 % се усети в началото на годината, като с толкова бе повишението и в края на 2017 г. или общо 20 на сто. Причината се дължи на бума на новото строителство, което се предлага на по-високи цени, а оттам се наблюдава увеличение на цената на вторичния пазар.
Във Велико Търново се строят над 1200 жилища, като част от тях ще са готови в началото на 2019-а, а останалите до края на годината. Средната цена “на зелено” върви на 550 евро, а при готовите жилища скача на 650-700 евро/кв.м, а при някои предприемачи достига и по-високи цени. Относно наемите на жилища Велико Търново се нарежда на 6-о място в списъка, като средната цена за апартамент с една спалня е 338,33 лв., по данни на Numbeo – най-голямата база потребителски данни за цените на живот по света.

С нови цени
отскоро са и таксиметровите услуги

От началото на ноември такситата във Велико Търново увеличиха с 20 % цената на услугата. Шофьорите алармираха още в началото на годината, че цените не са променяни последните шест години и предстои актуализиране на тарифите. Първоначално само една от фирмите въведе новите цени, след което поетапно и останалите вдигнаха стойността на услугата. Дневната тарифа бе увеличена с 14 ст. и вече е 85 ст./км, нощната е 99 ст., толкова е и първоначалната такса, а минута престой се таксува по 30 ст. Мотивите на таксиметровите шофьори са, че с предишните цени не могат да покриват всички разходи и налози, с които ги облагат. А скокът на цените на горивата през последните месеци достигнаха своя пик и във В. Търново бяха отчетени най-високите стойности, които принудиха водачите на “жълти” коли да вдигнат цените.
Седмица преди първия в страната протест срещу високите цени на горивата, чието начало бе поставено именно в областния град, литър дизел се продаваше по 2,54 лв., а бензинът достигна нива от 2,52 лв./л. Още в деня на гражданското недоволство цените тръгнаха надолу и месец по-късно паднаха с 40 ст. В момента средната цена на най-масовия бензин във В. Търново е 2,10 лв./л при средна за страната 2,05 лв./л. При дизела цената е 2,28 лв./л при средна за страната от 2,25 лв./л.
“Глобалните пазари на горива се характеризират с голяма неустойчивост на цените, т.нар. волатилност на цените, която се пренася и върху отворената българска икономика. Една от основните икономически причини за ценовата волатилност на горивата се дължи на голямата нееластичност на търсенето им в световен и национален план, поради високата степен на неотложност в тяхното потребление в транспорта и много други стопански и обществени сфери. Предлагането им също е нееластично, тъй като те са ограничени и намаляващи суровини, добивани в ограничен брой страни със съгласувана политика и контрол върху тяхното предлагане”, обясни доц. д-р Любомир Любенов, който преподава във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”. Именно голямата нееластичност на търсенето и предлагането предизвиква при много малки промени в търсеното и предлагано количество големи промени в техните цени. Особено когато тези промени са за кратък период от време. Другите причини за неустойчивостта на цените на горивата са разходите за тяхното производство, печалбите към които се стремят производителите и дистрибуторите, съществуващата конкуренция на пазарите на горива, като в отделни региони и като цяло конкуренцията на българския пазар е по-слаба, отколкото в страни като Германия, Франция и др. Влияние върху цените на горивата оказва и държавната политика чрез митата, очакванията и формираната устойчивост на тези пазари, обяснява доц. Любенов.
Весела БАЙЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново