Велико Търново се побратимява със сръбския град Кралево

Публикувано на ср, 12 Сеп. 2018
225 четения

Велико Търново ще се побратими със сръбския град Кралево. За това са се договорили кметът на старата столица Даниел Панов и председателят на Народната скупщина на Сърбия Мая Гойкович при посещението й в старата столица.

Градоначалникът подчерта, че от години съществуват добрите партньорски отношения между Велико Търново и сръбските градове Ниш и Кралево. “Имали сме различни инициативи, като последните са изложбата на филигран, която беше направена от Историческия музей в Кралево, и дарението на проскинитария, което те направиха на църквата “Свети 40 мъченици”. Там сега е положена иконата на св. Сава”, припомни кметът Панов. Той подчерта още, Великотърновският университет, Регионалната библиотека и Регионалният исторически музей също имат дългогодишно сътрудничество със сродни институции в западната ни съседка.

Мая Гойкович, която е била кмет на сръбския град Нови сад, не пропусна да обясни, че е на посещение в старата българска столица по покана на Даниел Панов. „Много се радвам, че той реагира бързо и веднага покани кмета на Кралево на тържествата през септември, за да направят договора за побратимяване и сътрудничество в бъдеще”, заяви още тя.

Председателят на Народната скупщина на Сърбия Мая Гойкович определи Даниел Панов като успешен кмет, който е превърнал един сравнително малък град в добър туристически бранд. Тя коментира още, че се наблюдава ръст на туристите от България в Сърбия и от сръбската страна у нас и посочи, че двете държави могат да бъдат обща туристическа дестинация, която да привлича чуждестранни туристи.

Икона и пръст от гроба на св. Сава подари Даниел Панов на сръбската си гостенка. Ръководството на Регионалната библиотека й връчи плакет, сборници от международни конференции и сборник статии на директора Иван Александров. Ректорът на Великотърновския университет є подари научни изследвания и рекламни материали.

Весела КЪНЧЕВА

сн. Даниел ЙОРДАНОВ

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново