Велико Търново празнува 22 март под пролетния дъжд

Публикувано на ср, 22 мар. 2023
1654 четения

Великотърновци и гостите на старата столица отбелязаха празника на града – 22 март, под пролетния дъжд, който отчасти промени предварителната програма. Тържествата уважиха редица официални гости, сред които беше и вицепрезидентът на страната Илияна Йотова. Тя премина по главните улици на старата столица, изминавайки пътя от площада пред Царевец до сградата на Общината заедно с празнично шествие, което заради лошото време тази година не включваше групи ученици и учители от училищата в града.
Празникът на В. Търново започна със света литургия в църквата “Св. 40 мъченици”, след което присъстващите в манастирския комплекс “Великата лавра” поднесоха цветя на саркофага на цар Калоян, беше отслужен водосвет за здраве, а знамената на представителната част на НВУ “Васил Левски” и на В. Търново бяха осветени.
От храма тръгна празнично шествие, което премина през площада пред Царевец и продължи по главните улици на града. Участниците в него носеха портрети на бележити търновски благодетели, а като музикален фон звучаха изпълнения на оркестрите на Община Велико Търново и НВУ “Васил Левски”. Шествието стигна до сградата на Общината, където бяха издигнати знамето на града, европейският флаг и българският трибагреник, а за почетен караул бяха строени представителна част курсанти от НВУ “Васил Левски” и младежите от IX Етърски ученически гвардейски отряд при Професионалната гимназия по туризъм “Д-р Васил Берон”.
“Въпреки дъжда, В. Търново празнува и българският дух ликува. Тук, в славния град на Петър, Асен, Калоян, Иван Асен II, още от изгревслънце камбаните звънят тържествено. 144 години този ден обединява българския народ. 22 март е празник на българщината и ден на родолюбието. На него се свързваме и с дълбоките ни корени, усещаме силата на православната ни вяра и закрилата ни от Бог и светите 40 мъченици”, каза в приветственото си слово Даниел Панов, кмет на В. Търново, който апелира за повече диалог и единство във времената, в които живеем.
“Винаги с огромно вълнение идвам на този празник в старата българска столица. В. Търново е такъв град, в който не можеш просто да дойдеш, да го разгледаш и да си тръгнеш. Той е град, който трябва да почувстваш, защото тук пулсира миналото ни, драматизмът, бедите, успехите, победите и величието. Защото малко са градовете, а може би и няма такива по света, чието име да започва с определението велико”, обърна се към присъстващите Йотова. Тя припомни, че Търново два пъти е столица на независима България и оттук започва Третата българска държава.
“В. Търново не е само кръстопът на минали събития, на отдавна отминали истории. Днес то е кръстопът на миналото, настоящето и бъдещето, защото в този град има много младост, възпитавана във Великотърновския университет и Военното училище”, продължи тя и добави, че днес е време за празник, време, в което трябва да кажем, че се гордеем за това, че сме българи и имаме такава столица като В. Търново. Да пазим този град в прегръдките на Янтра и да знаем, че заради него България е записана с големи златни букви като светилище на европейската цивилизация.
След тържествените слова отец Славчо отправи своя благослов, а празничната музикална програма с участието на Дивна, “Мери Бойс Бенд”, Христо Кидиков и фолклорен ансамбъл “Мизия” се състоя малко по-късно на закрито, в Голяма зала на МДТ “Константин Кисимов”. Участието на местните изпълнители и състави беше отменено поради промяната в първоначалния афиш, породена от променливите атмосферни условия. Останалите тържествени събития продължиха на различни места в града чак до вечерта.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново