Велико Търново празнува 22 март огряно от слънце и топлина

Публикувано на пт, 22 Мар. 2019
2191 четения

Огрян от слънце Велико Търново посрещна своя празник – 22 март, посветен на славната победа на цар Иван Асен II над епирския владетел Теодор Комнин и на последвалото могъщество на Второто българско царство. По традиция, програмата започна с празнична литургия в храма „Свети Четиридесет мъченици”, която беше отслужена от великотърновския митрополит Григорий. След молитвата официални лица, жители и гости на града поднесоха цветя на саркофага на цар Калоян.
В двора на църквата светиня проехтя текстът от Асеневата колона. Кметът на Велико Търново Даниел Панов произнесе слово, след което митрополит Григорий освети знамената и отслужи благослов. След това започна голямото празничното шествие, начело на което имаше ученици, носещи портрети на благодетелите на града. То тръгна от двора на храма „Свети Четиридесет мъченици” и завърши пред сградата на общината, където кметът Даниел Панов направи празнично обръщение към великотърновци и гостите на града.
Вярвам, че обявяването на Велико Търново за историческа и духовна столица на България ще е проява на национална отговорност и на държавническа мъдрост, заяви градоначалникът. Той посочи, че битката при Клокотница винаги ще е сред най-ярките мигове в българската история. Градоначалникът не пропусна да благодари на великотърновци, че възпитават децата си в дух на родолюбие, че ги учат да опознават нашенските традиции и обичаи, че са горди и достойни българи, че познават и почитат историческите събития, славните ни предци и техните дела, че обичат Велико Търново и работят за престижа и славата на старопрестолния Търновград.
“Когато работим заедно и бъдещето на Велико Търново е наша обща кауза, старата столица се утвърждава като град, за който се говори с добро, не само в България, а и извън пределите й. Велико Търново винаги е бил пример за държавност, пример за единство и родолюбие. Нека всички тези ценности, които сме наследили от нашите предци още от древни времена, ги предаваме на бъдещето поколение, на бъдещето на България , на нашите деца, великотърновчетата. Бъдете живи, здрави и силни духом”, посочи още Даниел Панов.
Празничният 22 март продължи в Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов”, където се проведе тържественото заседание на Великотърновския общински съвет, но което бяха обявени носителите на званието „Почетен гражданин” и на наградата „Велико Търново” Първото отличие получи създателят на Международния фолклорен фестивал Емил Павлов, а награда “Велико Търново” беше присъдена на доц. д-р Светлозар Стойков и арх. Румяна Брайнова.
В същия час пред общината започна празничният концерт, с участието Любо Киров, Севдалина и Валентин Спасови. В следобедните часове на сцената ще се изявят много местни изпълнители и състави.
В 15,00 ч. в Музей „Възраждане и Учредително събрание” ще бъде открита изложбата „Учредителите. Търново и българската държавност”, която представя дневниците на първите законотворци на Следосвобожденска България.
В 17,00 ч. пред Европейския център започва техно-парти, а 30 минути по-късно оттам ще тръгне популярният стрийт парад, който се провежда за двадесета поредна година. Кулминацията на празника е в 20,00 ч. с аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“. Едновременно с шоуто, небето над площад „Цар Асен I“ и крепостта Царевец ще бъде обагрено от зрелищна заря.
Навръх 22 март Царевец, църквата „Свети Четиридесет мъченици“ и Музей „Възраждане и Учредително събрание“ ще са със свободен вход. Безплатен пешеходен тур с беседа ще обхване старините и църквите в квартал „Асенов“. Обиколката започва в 14,00 ч. от храма „Свети Димитър” и завършва на Царевец.
Празничната програма продължава и през уикенда. Във Велико Търново ще гостува Международният фестивал за анимационни филми „Златният кукер“ – прожекциите са подарък от общината за малки и големи. Филмчетата ще бъдат излъчвани и в събота, и в неделя – от 11,00 и 14,00 ч. в голямата зала на кметството.
На 23 март в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ е концертът с участието на тенора от Старозагорската опера Симеон Симеонов. Ще звучи музика от учителя Петър Дънов и световна класика. Съботната вечер /23 март/ е отредена за първото по рода си „Парти в парка“, включващо богата концертна програма, съчетаваща фолклор, поп и рок-музика на живо с лазерно шоу и заря. Събитието ще бъде в парк „Марно поле“, а началото му е в 19,00 ч. Входът е свободен.
Весела КЪНЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново