Велико Търново получи висока оценка от Европейската комисия

Публикувано на пт, 22 май 2020
472 четения

В навечерието на Деня на българската просвета, култура и писменост – 24 май, В. Търново получи висока оценка в изследване на Европейската комисия, обхващащо възможностите за културен и творчески живот, образование и човешки ресурси.

По рейтинг В. Търново е най-добре класираният български град в категорията „Реални възможности“ и раздел – „Човешки ресурси и образование“ – 21 място от общо 79 оценени градове в цяла Европа с население от 50 хил. до 250 хил. жители. По тези показатели В. Търново изпреварва другите три български града, оценявани в класацията – София, Варна и Пловдив.

В. Търново е с най-висок индекс от българските градове и за жизненост на културата и изкуствата – както по оценката за забележителности, културни средища и събития, така и за приобщаването на населението към културния живот и атрактивността му.

Проучването е публикувано на адрес: https://composite-indicators.jrc.ec.europa.eu/cultural-creative-cities-monitor/countries/bg?fbclid=IwAR3GtYTE0W7QUo89Ew7VA9vwrvHAgLM_UOfSm4J1E9IQKsrdTIvdNjY3Y9I.

Обхванати са общо 190 града от цяла Европа, които са били претендент за Европейска столица на културата, домакини са на най-малко два международни фестивала или са под защитата на ЮНЕСКО.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново