Велико Търново отново стана столица на културен туризъм

Публикувано на пт, 19 Апр. 2019
227 четения

Министърът на туризма Николина Ангелкова и кметът на В. Търново инж. Даниел Панов откриха XVI издание на Международното изложение “Културен туризъм” в старата столица.
За втора поредна година форумът се провежда в ДКС “Васил Левски”, а началото бе дадено от музикантите от оркестъра на СУ “Емилиян Станев”.
“Надявам се тази година културата, историята, традициите и обичаите да бъдат част от партньорството на всички Вас, които ще създадете нови партньорства и ще обогатите туристическия продукт, който предлагате както в България, така и в чужбина. Европейската общност ни дава възможност т.г. да кандидатстваме по ОП “Региони в растеж” за национални паметници на културата от местно значение, които могат да бъдат обновени и да са в основата на създаването на нови туристически продукти. През 2020 г. мотото на това изложение трябва да бъде “Обичаи, история, традиции и култура на българските общини”, защото това е нашата идентичност. И ние трябва да ги съхраним за поколенията напред”, заяви кметът инж. Д. Панов.
На откриването присъстваха посланиците на Азербайджан, Виетнам, Египет, Индонезия и Палестина, търговски представител на Руската федерация в България, областният управител проф. Любомира Попова, общественици, директори на институции и представители на местната власт.
“В. Търново е град с уникален дух, който пази културните ценности и е съхранил историята и миналото, за да можем да се учим от нашите предци и да градим бъдещето. Аз вярвам, че културно-историческият туризъм ще подпомогне усилията на правителството и общините, за да превърнем България в целогодишна туристическа дестинация”, заяви министър Николина Ангелкова. Тя допълни, че приходите от туризъм в страната за 2018 г. са в размер на 8,4 млрд. лв.
И припомни, че тази година акцентът е поставен на вътрешния туризъм, за да могат не само градовете, но и малките населени места да покажат своите традиции и обичаи, съхранени през вековете.
В тазгодишното издание на изложението участват над 30 общини – Русе, Свищов, Бургас, Троян, Г. Оряховица, Несебър, Смолян, Елена, Плевен, Девин, Вършец, Велинград, Чепеларе и др. Всички те представяха на отделни щандове атрактивни събития, празници, фестивали и места за отдих и почивка. Сред редовните участници тази година са и представителите на Община Казанлък. “Долината на розите и тракийските царе има какво да покаже. Фестивалът на розата е най-утвърден, както и празниците на долината на тракийските царе”, разказа Дора Зарчева от Казанлък.
Сред по-интересните участници са членовете на великотърновския клуб “Традиция”. Щандът им е с голяма дървена табела с надпис “Поварница”, което в превод от старобългарски означава закусвалня. В нея Петър Стефанов предлага т.нар. бисквити на удоволствието и вино, приготвено по средновековна рецепта. Разказва, че в него слага мед, черен пипер, бахар, индийско орехче, кардамон и още една подправка, която пази в тайна. Дегустации предлагаха и останалите участници. Гостите от Азербейджан, Индонезия и Палестина представят интересни храни и подправки, както и традиционни занаяти.
Сред колоритните участници са майсторите от Самоводската чаршия, както и дамите от работилница “Седянка”, които представят традиционни български занаяти. Техният щанд е и един от най-пъстрите с многообразието от сувенири и изделия, включително и великденски яйца, направени чрез плъстене на вълна. На съседния щанд, облечени в народни носии, певици и музиканти привличат посетителите под звуците на родопски гайди, презентирайки богатството на Чепеларе. Посетителите на изложението могат да избират сред многобройни оферти за пролетните празници и летните почивки, СПА и туристически забележителности от всички кътчета на България, както и да участват в различни занаятчийски работилници.
Форумът “Културен туризъм” се организира по инициатива на Община В. Търново, Общинската туристическа агенция “Царевград Търнов” със съдействието на Министерството на туризма.
Весела БАЙЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново