Велико Търново отбелязва 115 години Независимост на България (снимки)

Публикувано на пт, 22 сеп. 2023
422 четения

Хиляди българи пристигнаха във В. Търново, за да отбележат тържествено Деня на Независимостта – 22 септември. Честванията започнаха рано сутринта с празнична света литургия на Великотърновския митрополит Григорий в църквата „Свети 40 мъченици”. Последва освещаване на бойните знамена на НВУ и на знамената на държавни и общински институции, учебни заведения и неправителствени организации. В знак на признателност бяха поставени цветя върху саркофага на цар Калоян в двора на храма. Пред гостите и официалните лица, актьори представиха кратка възстановка на историческите събития отпреди 115 години, припомняйки и Манифеста за обявяване на Независимостта на България.
От двора на църквата всички присъстващи се отправиха към хълма Царевец, където с военен ритуал и под звуците на националния химн беше издигнат българският трибагреник. Ученици от великотърновските училища пуснаха в небето десетки бели, зелени и червени балони.
„Днешният празник е доказателство за величието на нашите предци. Трябва да се учим от историята. Често си припомняме тази мъдрост с разочарование от поредните трудности, от решенията и действията на политиците, от липсата на перспектива и развитие, които всички ние очакваме. Но нека си припомним какви критики и колко недоволство са предизвикали у българите онези, на които днес поднасяме нашата благодарност и се прекланяме затова, че са превърнали България в съединена и независима държава. И днес, ако трябва да се поучим от историята, нека да пожелаем на водачите на нацията да работят и да се борят за националните каузи с приемственост, традиции и обединение – така, както са го правили нашите предци“, призова кметът на В. Търново Даниел Панов.
„Денят на Независимостта за всеки народ е вдъхновяващо олицетворение на национален идеал. Днес тук, пред величествения Царевец, в близост до храам „Св. 40 мъченици“, ние отново осмисляме българската Независимост. Историците и изследователите на онези паметни събития са категорични – 22 септември 1908 г. се превръща в паметен триумф в българската история, когато граждани и управляващи гледат в една посока. Затова уроците на Независимостта са изключително ценни и днес“, подчерта Росица Кирова, зам.-председател на Народното събрание.
„Днес свеждаме глави в знак на почит към първостроителите на съвременна България, които ни завещаха пример за единство и за това как се печели национална кауза в най-тежките и най-преломни съдбини на страната ни“, започна словото си вицепрезидентът Илияна Йотова.
Тя допълни, че мястото за обявяването на българската Независимост е избрано неслучайно, защото Търново е бляскавата столица на Втората българска държава, на българската духовност и държавност и оттук трябва да започне новото летоброене на Третата българска държава. Оттук трябва да започне новата история, подчинена на националния идеал за свободна, независима и просперираща България. „Всеки един от нас днес ще направи своя прочит на въпроса „Що е то Независимост?“. Независимостта принадлежи само на силната държава, със силните институции, на хората, които ги управляват със силата на своя професионализъм и своите знания, на своята решимост и смели решения, за да могат да преведат гражданите на страната и през най-тежките кризи. За това мечтаем, за управници, които да имат самочувствието на български държавници“, каза Йотова. „Трябва да загърбим омразата и разделението, които ни разяждат като отрова, да сме по-силни и да не позволим на личните пристрастия и конфликти да изсмукват цялата ни национална енергия, защото и днес имаме да решаваме важни дела за бъднините на собствената ни нация, за държавата и да осигурим добрите хоризонти пред младите хора“, добави вицепрезидентът.
На пирамидата, където преди 115 години е произнесен Манифестът за обявяване на Независимостта на България, бяха поднесени венци и цветя. Оттам тръгна и празничното шествие, което премина по главните улици на старата столица и достигна до площад “Майка България”, където също тържествено бяха положени гирлянди. Празничната програма продължи пред сградата на Общината с шоу-спектакъл на участниците в 16-ия Международен фестивал на военните оркестри и празничен концерт на Представителния ансамбъл на въоръжените сили на Република България .
В следобедните часове концерт изнесе народната певица Николина Чакърдъкова и Неврокопският танцов ансамбъл, а жителите и гостите на В. Търново извиха традиционното Голямо търновско хоро с участието на любителски танцови формации. Вечерта тържествата продължиха на площад „Цар Асен I” с изпълнение на строеви хватки с оръжие от Представителна част на НВУ„Васил Левски”, тържествена проверка, аудио-визуалния спектакъл „Звук и светлина“ и празнична заря.
Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново