Велико Търново отбеляза тържествено Трети март

Публикувано на нд, 3 Мар. 2019
2295 четения

„Свободата не ни е дадена даром. Затова датата Трети март, бележеща Освобождението на България, е една от най-светлите в дългата ни история. Тя е символ на възкресението на нашия народ, на светлината, надеждата и новото начало”, заяви в празничното си слово по повод Националния празник – 3-ти март кметът на Велико Търново Даниел Панов. По думите му тази дата ни задължава да бъдем единни. „България се връща към заслуженото си място да бъде лидер на Балканите, а нашите градове отново придобиват европейски облик, както е било още в началото на миналия век. Нека бъдем единни именно заради това. Нека личните и политически стремежи останат на заден план, а най-високо бъдат Велико Търново и България, бъдещето пред нашите деца. Така ще докажем, че сме достойни наследници на героите, борили се за свободата”, подчерта Панов. Той призова да възпитаваме децата в духа на безкористно и чисто родолюбие. Да ги учим да обичат Велико Търново, да обичат своята родина, да знаят кои са били първите ханове, славните царе, борците за национално освобождение.

Празничната програма продължи с поздрав от учениците от Професионалната гимназия „Васил Друмев“, които се представиха достойно в телевизионното предаване „Клуб история БГ“. Последва музикална композиция, с която младежи от същото училище припомниха значението на Руско-турската освободителна война и датата 3 март 1878 година.

По време на тържествата официално беше връчена Академичната награда на Община Велико Търново „3-ти март“. Тазгодишният носител е старшина Иван Пърчев, курсант в Националния военен университет „Васил Левски“. Отличието си той получи от кмета на старата столица Даниел Панов, след председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов прочете решението на местния парламент, че Пърчев получава наградата.

През настоящата година старшина Пърчев завършва обучението си по военна специализация „Ядрена, химическа и биологична защита и екология” и гражданска специалност „Защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи”. Той е част от Представителния блок курсанти на военния университет. Средният успех от дипломата му е 5,75, а успехът от държавните изпити по гражданската специалност 6,00. „В деня на честването на Освобождението на България от османско иго за мен е чест и гордост, като възпитаник на НВУ „Васил Левски“, да получа наградата „3-ти март“ на Община Велико Търново за 2019 година. Благодаря на кмета на Община Велико Търново и на общинския съвет затова, че спазват тази хубава традиция. Специално искам да благодаря и на хората, които бяха до мен и ме подкрепяха – моите командири, преподаватели, колеги и семейството  ми“, каза още отличеният курсант.

Академичната награда „3-ти март” на Община Велико Търново се връчва ежегодно на изявен обучаем от Националния военен университет „Васил Левски” по повод Националния празник. От тази година размерът й е равен на левовата стойност на 5000 евро. Средствата се осигуряват от бюджета на местната администрация.

Програмата продължи пред паметника „Майка България” с военен ритуал по поднасяне на венци и цветя в знак на признателност към паметта на българските герои. Беше отслужен благослов, а поздрав към всички присъстващи отправиха представителите на Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Българче”.

 

Голям интерес сред великотърновци предизвика изложбата на открито, която показва въоръжение и униформи от Руско-турската освободителна война в центъра на Велико Търново. Експозицията е разположена на площада край паметник „Майка България“, а неин организатор е местния клуб „Традиция“. Пушки, пистолети, саби, военни униформи и документи от Руско-турската освободителна война от 1877-1878 година, бяха част от показаните експонати.  Сред показаните предмети имаше медали, с които са награждавани българските опълченци, части от тяхното оборудване като раници, екипировка, съдове, в които са си държали храната.

Весела КЪНЧЕВА

Сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново