Велико Търново отбеляза тържествено Деня на Независимостта – 22 септември (снимки)

Публикувано на вт, 22 сеп. 2020
1683 четения

Хиляди българи пристигнаха във В. Търново, за да отпразнуват тържествено Деня на Независимостта – 22 септември. Честванията започнаха рано сутринта с празнична Света литургия на Великотърновския митрополит Григорий в църквата „Свети 40 мъченици”. Последва освещаване на бойното знаме на НВУ “Васил Левски” и на знамената на държавни и общински институции, учебни заведения и неправителствени организации. В знак на признателност бяха поставени цветя върху саркофага на Цар Калоян в двора на храма.

Пред гостите и официалните лица, сред които бяха зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов, депутатите от Великотърновския избирателен район, областният управител проф. Любомира Попова, председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов, кметът на общината Даниел Панов, общински съветници и граждани, актьори от Музикално-драматичният театър “Константин Кисимов” представиха кратка въpстановка на историческите събития отпреди 112 години, припомняйки и манифеста за  обявяване на Независимостта на България.

От двора на църквата всички присъстващи се отправиха към хълма Царевец, където с военен ритуал и под звуците на националния химн беше издигнат българският трибагреник, а ученици от великотърновските училища пуснаха в небето 112 бели, зелени и червени балона.

„Да си българин е гордост, да си българин е чест и тези чувства са още по-силни днес, в Деня на независимостта на България. Независимостта, заедно със Съединението и Освобождението, най-ярко свидетелстват колко силен и обединен е българският дух и българският народ. Независимостта е връх в изграждането на новата българска държавност. Тя е дело на целия народ – всеки участва, всеки има своята роля, от ученика до министъра и генерала. Независимостта е обявена тук, в славния Търновград, историческата и духовна столица на България. Независимостта е най-яркото проявление на свободата – свободата в мислите, в душата и в сърцето на  всеки българин. Тя е завършек на делото на поколения възрожденци, борили се срещу робството. И днес пред нас са посланията от историята. Българите, живели преди нас, показаха, че разбирателството и обединението в името на България дават изключителна сила. Нима в Учредителното събрание, когато се е пишела Търновската конституция, не е имало люти спорове и дори ръкопашни схватки? Но дори най-непримиримите един към други политици са се обединявали, загърбвали са личното си его, политическите си зависимости и в името на България са направили нещо добро. Това единство виждаме при Съединението и Независимостта. Затова от това сакрално за всички българи място апелирам към днешната политическа класа – обединете се, подайте си ръце, не е време да се делим. Противоборството показва единствено зависимост. България има нужда от единство и разбирателство. Нека не петним името на онези, които се жертваха, за да я има България днес. Нека бъдем достойни техни наследници. Дълбок поклон пред българските герои! Честит празник, българи! Да живее България!”, каза в празничното си слово от двореца на хълма Царевец кметът на В. Търново Даниел Панов.

„Питаме ли се днес поради що предците ни трябваше да се борят за свобода, за независимост. Заради разделението? Ние днес с вас какво ще завещаем на тези след нас? Да събират отломки от България? Да се борят за свобода и независимост? Това ли заслужава българският народ? Да протегнем ръка един към друг, а не юмруци! Да бъдем достойни за поколенията след нас! Честит празник!”, обърна се към присъстващите Емил Христов,  зам.-председател на Народното събрание.

На пирамидата, където преди 112 години е произнесен манифеста за обявяване на Независимостта на България, бяха поднесени венци и цветя. Оттам тръгна и празничното шествие, което премина по главните улици на старата столица и достигна до площад “Майка България”, където също тържествено бяха положени гирлянди. В шествието се включи и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

“Изключително съм развълнувана, че съм тук, защото миналата година не можах да дойда. Тази година ще посрещнем празника с много граждани и гости на В. Търново. Този град е духовната и историческа столица на България. Мисля, че на такива дати трябва да бъдем обединени, трябва да мислим за бъдещето на България и за бъдещето на нашите деца”, каза Караянчева.

Празничната програма продължи пред сградата на Общината с  гвардейската церемония-спектакъл “Искри”и със строеви хватки с оръжие, изпълнени от представителна част на Военния университет във В. Търново. На откритата сцена излязоха популярната и обичана българска изпълнителка Михаела Маринова и момичетата от група 4MAGIC, познати от участието си в телевизионния формат “X-Factor”. Последваха изпълнения на детски и младежки любителски формации от старата столица и празничен концерт на ПФА “Искра”.

Вечерта на площад “Цар Асен I” представителна част на НВУ “Васил Левски” ще изпълни програма, включваща атрактивни строеви хватки с оръжие. Празникът ще завърши с тържествена проверка, аудио-визуалния спектакъл “Царевград Търнов – звук и светлина” и зрелищни празнични илюминации.

Николай ВЕНКОВ
сн. Д. ЙОРДАНОВ

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново