Велико Търново отбеляза тържествено 3 март

Публикувано на вт, 3 мар. 2020
805 четения

„Всяка педя от българските земи, всяка частица от пръстта носят спомена за храбростта и героизма на поколения опълченци, четници и възрожденци. Българският народ заслужава своята свобода. Той я извоюва, давайки безбройни и изключително свидни жертви. Трябва да сме признателни към героите от нашето минало, за които свободата бе висша цел и които не се поколебаха да дадат своя живот, за да бъдем днес граждани на свободна и европейска България. Да си българин, да живееш във В. Търново – историческата и духовна столица на България, е гордост. Наш дълг е да съхраним силата на българския дух, да учим нашите деца да познават миналото и да се гордеят с предците си“, заяви в речта си по повод Националния празник – 3 март проф. Георги Камарашев, зам. кмет на Община В. Търново.

Честванията в старата столица започнаха с военен ритуал и издигане знамената на България, Европейския съюз и В. Търново пред сградата на градската управа. Сред гостите на събитието бяха народни представители, областният управител, председателят на великотърновския Общински съвет, зам.-кметове, офицери, сержанти, курсанти, общественици и десетки граждани и гости на града.

По време на тържествата официално беше връчена Академичната награда на Община В. Търново „3-ти март“. Тазгодишният й носител е курсант старшина Илиян Пискалски, възпитаник на Националния военен университет „Васил Левски“. Отличието си той получи от зам. кмета проф. Камарашев, след като председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов прочете решението на местния парламент за присъждане на наградата.

През настоящата година старшина Пискалски завършва обучението си по военна специализация „Сигнално разузнаване и електронна война” и гражданска специалност „Национална и регионална сигурност“. Средният успех от дипломата му и успехът от държавните изпити по гражданската специалност е отличен. Той е родом от град Варна, петокурсник във Факултет „Общовойскови“. Владее английски език на много добро ниво. Бил е на обучение по програма Еразъм+ в Полша и Австрия.

„Благодаря за оказаната чест и признателност да бъда удостоен с тази награда. Благодаря на моите командири и преподаватели за предадените знания, с чиято помощ придобих умения, необходими за професионалното ми изграждане като бъдещ офицер от българската армия. Благодаря на моето семейство, колеги, приятели и познати, затова, че са до мен и ме подкрепят през годините. Паричната стойност на наградата ще ми помогне да продължа своето образование, да се развивам и надграждам като личност, като офицер и командир, който служи достойно на своята родина“, каза отличеният курсант. Благодарност към Общината изрази и полк. Маламов, началник на НВУ – за оказаната за 13-та поредна година висока чест представител на Военния университет да получи това признание.

Академичната награда „3-ти март” на Община Велико Търново се връчва ежегодно на изявен обучаем от НВУ, по повод Националния празник. Тя е в размер на левовата равностойност на 5 хил. евро. Средствата се осигуряват от бюджета на местната администрация и се присъждат с цел стимулирането и подпомагането на млади офицери и специалисти, както и утвърждаването на В. Търново като притегателен образователен и научен център.

Литературен рецитал с автор Анна Ненова, преподавател по български език и литература в ПМГ „Васил Друмев“, изпълниха нейните възпитаници Белослава Маринова и Николай Кръстев. Тържествата продължиха пред паметника „Майка България” с военен ритуал по поднасяне на венци и цветя в знак на признателност към паметта на българските герои. Отец Славчо отслужи заупокойна молитва и благодарствен молебен, а поздрав към всички присъстващи отправиха децата от Ансамбъл „Търновче”.

С поднасяне на венци и цветя пред бюст-паметника на ген. Сава Муткуров в парк „Марно поле“ великотърновци и общественици от Комитет „Сава Муткуров“ отбелязаха и 129 години от смъртта на бележитият търновец – генерал, министър на войната и регент на Княжество България.

Навръх 3 март жителите и гостите на В. Търново имаха възможността да се включат и в безплатната пешеходна обиколка с беседа, организирана от Регионалния исторически музей. Участниците в нея разгледаха Музеите „Възраждане и Учредително събрание”, „Затвор”, „Сарафкина къща“, забележителностите по улица „Гурко” и паметник „Майка България”.

В 20 ч. празничният  ден ще приключи с безплатно излъчване на аудио-визуалният спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина”, който ще може да бъде наблюдаван от площад „Цар Асен I”.

Николай ВЕНКОВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново