Велико Търново отбеляза 144 години от Освобождението си

Публикувано на ср, 7 юли 2021
691 четения

Велико Търново отбеляза тържествено 144 години от Освобождението си. Честването започна в 9 ч. в Катедралния храм “Рождество на Света Богородица”, където бе отслужен благодарствен молебен за здраве и благоденствие. В 11 ч. в памет на загиналите за свободата на България на паметната плоча пред Военния клуб бяха поднесени цветя. Тържествата продължиха с военен ритуал пред паметника в парк “Майка България”, където в знак на признателност също бяха положени венци и цветя.

“Датата 7 юли 1877 г. е свързана с най-дългоочаквания момент в целия летопис на нашия славен град – освобождението от 500-годишното османско робство. Пет века след онази мрачна и черна 1393 г. историческата и духовна българска столица отново е свободна. Търновци ликуват искрено и спонтанно. Радостта им е огромна, а духът на свободата се усеща дори по най-малките улички на града. Преди 144 години войската на генерал Йосиф Гурко и смелите български герои, предвождани от него, извоюват един от най-важните успехи в историята на вечната българска столица. Но свободата на Търново има много по-важно измерение. То дава сили, надежда, вяра и упование на всички българи, борещи се срещу чуждата власт и след по-малко от година цяла България е свободна. Освобождението на Търново е огромен импулс за Отечеството. Окрилени от свободата, търновци се заемат със строителството на Третата българска държава и с българското национално обединение. Неслучайно тук е приета първата българска конституция – Търновската. Оттук започва процеса , който по-късно ще доведе до обявяване на Съединението, а от Търново България обявява своята Независимост“, припомни дикторът на събитието.

“С дистанцията на времето ние имаме нов поглед към тези събития. На границите на нашата родина в този период са идвали много войски, но единствено руската армия дава свободата на България. Съвременния прочит е, че тази война е поредната Руско-турска война. Война за проливите. Това, че ние сме свободни е не само плод на руския щик, а и на дългогодишната борба на българите за независима българска църква, за духовна свобода, за държавност. Освобождението на Търново като старопрестолнина инициира поредица от велики за държавата ни актове, които извисяват страната ни като свободна и независима държава. Но нека не забравяме и българските герои, положили костите си пред олтара на Майка България – четниците, въстаниците, както и невинните българи, дали живота си за свободата на България. Честит празник, великотърновци”, каза в словото си проф. Георги Камарашев, зам.-кмет на Община В. Търново.

На събитието присъстваха представители на обществени, политически и граждански организации, както и обикновени граждани. След тържествата Почетният караул от НВУ “Васил Левски” премина в тържествен марш пред сградата на Общината. Финалът на събитието бе поставен с празничен звън на камбаните на Царевец и на всички църкви, които огласиха В.Търново точно в 12 ч.

 

Николай ВЕНКОВ

сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново