“България” и “Н. Габровски” няма да бъдат еднопосочни

Публикувано на ср, 12 авг. 2020
4830 четения

Предварителният проект на генералния план за движение във В. Търново е одобрен от Експертния съвет по устройство на територията в общината. Той е изготвен от Института по транспортно строителство и инфраструктура към Университета за архитектура, строителство и геодезия. На заседанието на експертите миналата седмица е взето решение да отпадне предложението за затваряне на главната улица “Васил Левски” в участъка от Студентски стол до кръстовището пред пощата, както и идеята за въвеждане на еднопосочно движение по бул. “България” и ул. “Никола Габровски”. Тези предложения бяха широко дискутирани в социалните мрежи и породиха стотици коментари по темата. Не намериха подкрепа и от ЕСУТ.
“Движението по тях ще остане в режима, който е в момента. Като цяло част от членовете на Експертния съвет отхвърлиха идеята за затваряне на главната улица и еднопосочно движение по двете основни артерии, а други заеха неутрална позиция. Затова взехме решение да се откажем от този вариант”, уточни инж. Христо Грозданов, който е един от авторите на проекта за генералния план. Той допълни, че велоалеите в града ще бъдат с по-голяма дължина от първоначално предвидената мрежа, като целта е да бъдат активно използвани от гражданите като алтернатива за придвижване. В проекта е заложено да има централен велоринг със съответните разклонения към всички квартали.
На този етап старата градска част няма да бъде затворена за автомобили, но се предлага в дългосрочен план да се създадат споделени пространства с равни права на участниците в движението, каквито са съвременните тенденции. Работата на проектантите е съобразена не само със спецификата на града, но и с влиянието, което ще имат върху трафика строителството на автомагистрала “Хемус” и на скоростния път Русе – В. Търново, изграждането на Северния пътен възел, оформянето на нова индустриална зона и др. Според мащабния проект за интегрирания градски транспорт във В. Търново ще бъдат направени два буферни паркинга, а движението ще бъде прекроено с нови кръгови кръстовища, което ще облекчи трафика. Разглеждането на проекта на ИТСИ се забави във времето заради епидемията от COVID-19, но след одобрението от експертния съвет екипът има срок от 4 месеца, за да подготви окончателния вариант на генералния план, след което ще бъде внесен в местната администрация.
Весела БАЙЧЕВА
сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново