Възстановчици показаха военни артефакти на четвъртокласници

Публикувано на ср, 22 февр. 2023
335 четения

Симеон Цветков и Стефан Стефанов от клуб “Традиция” изнесоха урок по родолюбие на ученици от 4 клас в СУ “Владимир Комаров” в старата столица. Темата беше “Войните за национално обединение 1912-1918 г.”. В рамките на 2 учебни часа, бяха показани оръжия, снаряжение и част от наградната система на българската и чуждите армии. Децата научиха повече за Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. Цветков и Стефанов, които също така работят в Регионалния исторически музей във В. Търново, гостуваха по покана на учителката Милена Попова.
„Представихме униформа на войник от 18 Пехотен Етърски полк, както и на офицер, пехотна пушка Манлихер и карабина, екипировката на войника – паласки, манерка, раница. Децата видяха какво е носил в раницата си – тоалетни принадлежности, храна, дрехи. Показахме им военни награди на страните участвали в конфликта, офицерска сабя, карти и компаси от различни страни, участници във войната. Беседата мина под форма на разказ и въпроси към децата, за да ги накараме сами да се досетят за отговорите – за какво служи всяко нещо, какво и как се е случило или как трябва да се направи. Интересно беше, че повечето четвъртокласници бяха доста добре подготвени по темата и знаеха основни понятия, правеха аналогии с видяното във филмите и много добре разсъждаваха“, разказа Стефанов. Той допълни, че са представили и няколко войнишки и офицерски учебници и справочници, които са показали на децата, че да ходиш на училище е по-лесно, отколкото да си войник.
“Останахме приятно изненадани да разберем, че четвъртокласниците знаеха какво означава национален идеал, армия, бит и култура. Урока премина, като събеседване с много въпроси и отговори. На тръгване им обещахме следващия час, когато им гостуваме, да ги пренесе в епохата на Средновековието”, разказа Цветков.

Николай ВЕНКОВ
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново