Възстановчици от шест държави ще съживят легендата за цар Ивайло на крепостта Царевец

Публикувано на сб, 20 май 2023
5511 четения

Легендата за Ивайло – „смелото сърце“ на средновековна България ще се завърне на крепостта Царевец във В. Търново с осмото издание на Международния фестивал на историческите възстановки „Средновековен Търновград“. Татарските нашествия и живота през 60-те и 70-те години на 13 век, превратностите в живота на „народния“ цар и неговата смърт ще бъдат пресъздадени, чрез живи  картини, реконструкции и спектакли от 8 до 11 юни.

През четирите дни на фестивала ще бъде показано ежедневието, кухнята, занаятите, изкуствата и войнските умения на България, Византия и Европа през средните векове. Типичният за епохата бит ще бъде представен във възстановки на лагери по източен и западен образец. Умелите ръце на реконструкторите ще възродят забравени занаяти като калиграфия, иконопис, свещолеене, сечене на монети, производство на хартия, обработка на кожи, грънчарство, ковашки практики, производство на бижута и оръжия. Ще има кулинарни състезания, демонстрация на средновековна кухня и ще бъде разкрита тайната на подправките и на вълшебната напитка – медовината. Изработени по старинни образци брони ще защитят смели мъже в ръкопашни битки, единоборства, бойни игри и турнири. Посетителите на събитието ще могат да видят ревю на средновековна мода и да се забавляват с куклено представление за малки и големи, вечерни концерти и огнено шоу.

Във фестивала ще участват представители на НД “Традиция” от  Шумен и Панагюрище, Сдружение за исторически възстановки “Чигот” – Варна, Средновековно общество MODVS VIVENDI – София, СИВ „Филипопол, Работилница „Технитар“,  Група за историческа фехтовка ХЕМА – София, музикантите от „Летящи номади“, „Ксана“ и „Truverii“ (Румъния) и свободни реконструктори. Гости от чужбина ще са румънските групи “Кафява мечка” – Букурещ и „Дракони“- Брашов, група “Бели орлови”- Белград, Сърбия, „Historia Bari“ – Таранто, Италия и гръцката група “Protospartarii“. За първи  път ще се включи  словашката група за исторически възстановки “Velikotarnovci”  и The Ottomans (Турция).

Официалното откриване на Международния фестивал на историческите възстановки е 9 юни от 10 ч. на площад „Цар Асен I“ пред крепостта Царевец. Достъпът до събитията  е свободен, като се заплаща само входната такса за архитектурно-музейния резерват. С вход свободен са вечерните концерти от 19 ч. на 9 и 10 юни.

Международният фестивал „Средновековен Търновград: Селският цар – възшествието“ се организира от СНЦ „Търновци“, Община Велико Търново и Регионалния исторически музей, и е част от Културния календар за 2023 г. на старата столица.

„Средновековен Търновград: Селският цар-възшествието“ – програма:

8 юни (четвъртък):

10 ч. – 16 ч. –  „Непознатият Търновград“ – Поклонение по Светите забележителности на Старо Търново

9 юни (петък):

10 ч. – Официално откриване на фестивала – Площад „Цар Асен I”

10 ч. – 17 ч. – Реконструкторски демонстрации на занаяти, бит и традиции, стрелба с лък

11 ч. – 14 ч. –  Кулинарно състезание – демонстрация на средновековна кухня

11,30 ч. –  „Тайната на подправките“ – представя Алеко Наков

12 ч. –  „Късносредновековните Балкани“ – представя доц. д-р Калин Йорданов

16 ч. –  „Бунт“ – възстановка на събитията, довели до въстанието на Ивайло

17 ч. – „История на средновековното въоръжение“ – представяне и бойни демонстрации

19 ч. – 22 ч. – Концерт на Ana Creanga (Румъния), групите „Летящи номади“, „Ксана“ и „Truverii“ (Румъния), огнено шоу /вход свободен/

10 юни (събота):

10 ч. – 17 ч. Реконструкторски демонстрации на занаяти, бит и традиции, стрелба с лък

10 ч. – „Красив бой“ – турнир, бойни игри

11,30 – „Познаваме ли историята“ – викторина

12 ч. – „Непознатият деспот Алексий Слав“ – представя доц. д-р Калин Йорданов

12,30 – „Магия с железо“, ковашки практики – Работилница „Технитар“

13 ч. – „Вълшебната напитка“ – представя Здравко Пеев

15,30 ч. – Куклен театър за малки и големи – Надежда Николова

16 ч. –  „Победата“ – възстановка на битката между войските на цар Константин Асен-Тих и Ивайло и посрещането му в Търново

17,00 ч. – Средновековна фехтовка – ХЕМА

18 ч. – „Болярска мода“ – ревю

19 ч. – 22 ч. – Концерт на Ana Creanga (Румъния), групите „Летящи номади“, „Ксана“ и „Truverii“ (Румъния), огнено шоу /вход свободен/

 

11 юни (неделя):

10 ч. – 13 ч.  Реконструкторски демонстрации на занаяти, бит и традиции, стрелба с лък

11 ч. – Бойни игри, демонстрация на бойни практики и техники

12 ч. – „Легенда“ – театрален спектакъл на МДТ “Константин Кисимов”, В. Търново

13 ч. – Закриване на фестивала

loading...
Пътни строежи - Велико Търново