Възстановчици от 5 държави ще готвят по рецепти от Средновековието на Царевец

Публикувано на ср, 12 юни 2019
598 четения

“Вкусът на Средновековието” е тазгодишната тема на Международния фестивал “Средновековен Търновград”, който ще се проведе на крепостта “Царевец” във В. Търново в края на юни. Възстановчици от 5 държави ще демонстрират своите кулинарни умения в приготвянето на ястия от онези времена. Те ще представят храната на Византия, Ориента и Западна Европа, приготвена по автентични рецепти от 12, 13 и 14 век.
За първи път реанактори от Италия ще се присъединят към групите от Сърбия, Румъния, Украйна и България. По традиция програмата на събитието ще включва и бойни демонстрации, турнири, стрелба с лък и други атрактивни занимания за малки и големи. На 28 юни от 19,30 ч. групите “Ериней” и “Spiritual season” ще представят концерт и огнено шоу. Те ще изнесат своя спектакъл на сцената на двореца на Царевец.
Официалното откриване на фестивала ще е на 29 юни на пл. “Цар Асен I”. То ще започне в 10 ч. и ще продължи с бойни демонстрации пред крепостта. През целия уикенд на Царевец ще има демонстрации на средновековните бит и занаяти. Всеки ще може да види дрехи от онова време и дори да се премени с тях, за да си направи безплатни снимки за спомен. В 18,30 ч. концертът и огненото шоу ще бъдат представени отново пред публика. В неделния ден фестивалът ще продължи от 9 ч. Закриването ще е в 15 ч., когато ще бъдат обявени победителите от различните надпревари.
“Към момента участие във фестивала са потвърдили около 130 участници. Надяваме се тази година времето да се смили над нас и да не ни удави с дъждове като през 2018 г. Очакваме всички гости с нетърпение, като ги призоваваме да носят със себе си много усмивки и добри емоции”, призова Симеон Цветков, управител на регионален клуб “Традиция” и организатор на фестивала.
“Средновековен Търновград” се провежда за пета поредна година. Той има за цел чрез исторически реконструкции на бита, кухнята, занаятите, изкуствата и войнските умения на България, Византия и Европа да изгради мост във времето и посетителите да се пренесат в една друга, загадъчна и пълна с приятни изживявания епоха.
Фестивалът се организира от Община В. Търново, РИМ В. Търново и НД “Традиция” – РК В. Търново. Достъпът за всички събития е свободен, като се заплаща само входната такса за архитектурно-музейния резерват.
Николай ВЕНКОВ
сн. Бранимир БОНЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново