Въвеждат работно време за кучешките заграждения

Публикувано на чт, 7 Мар. 2019
1402 четения

За първи път във В. Търново предстои да бъдат регламентирани часовете за разходка на домашните любимци в специално обособените за целта места. В града има само две заграждания за кучета – в парк “Дружба” и “Колю Фичето”. Според новите правила се забранява разхождането на четириногите от 22,00 до 8,00 ч. и от 14,00 до 16,00 ч. в работни дни. През уикенда и празниците ограничението ще е от 21,00 до 9,00 ч. и от 13,00 до 16,00 ч.
Това предвижда проектът за промяна на Наредбата за овладяване на популацията на безстопанствените кучета и регламентиране на правилата за отглеждане на домашните любимци на територията на общината. Причината за въвеждането на промените е подадена колективна жалба в общината от граждани, живеещи на ул. “Симеон Велики” 1 в кв. “Колю Фичето”. В нея те изявяват претенции относно времето за разходка на кучета заради шума от намиращата се в близкия парк обособена за животните клетка. Според тях често стопаните извеждат любимците си в ранните часове на деня или в периода, съвпадащ със задължителния следобеден сън на деца, възрастни и хронично болни.
Досега подобно ограничение за разходка на домашните любимци в града не е имало и предложението предизвика недоволството на техните стопани в социалната мрежа. Единствените забрани досега са за извършването на дейности от стопански и битов храктер в жилищни сгради и в близост до тях, предизвикващи шум, който нарушава спокойствието на гражданите. Предвидени са и санкции за нарушителите, с каквито ще бъдат глобявани и неспазващите забраната за разходка на четириногите. Предложението е качено на сайта на общината за обществено обсъждане и след изтичане на 30-дневния срок предстои да бъде гласувано от Общинския съвет.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново