Въвеждат доброволна казарма

Публикувано на пт, 29 Ное. 2019
1336 четения

Очаква се догодина да бъде въведена доброволната казарма. Обучението ще е с различна продължителност – 3, 6 или 9 месеца, а след това тези, които са преминали през него, да бъдат зачислявани в резерва. За издръжка на войниците и за ремонти на военните бази в бюджета на Министерството на отбраната са планирани 4 млн. лв. Това съобщи във В. Търново вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Той се включи в празника на НВУ “Васил Левски”, след което уважи и заключителното събитие от кампанията “Бъди войник”, реализирана от МО.
Въвеждането на доброволната казарма е в управленската програма на правителството, но процесът се забави, за да бъде уточнена финансовата част, посочи министърът. Той уточни, че в началото на сл.г. се очаква да бъдат приети промените в Закона за отбраната и въоръжените сили за въвеждането на доброволната казарма.
Каракачанов съобщи още, че през първите 9 месеца на т.г. в армията ни са постъпили 602 военнослужещи войници, а през същия период на м.г. те са били 325, т.е. увеличението е почти двойно. “Така че кампанията “Бъди войник” е успешна и ефективна и ако го съчетаем с трите години, в които по решение на Правителството увеличаваме заплатите средно с по 10 %, виждаме, че това е пътят, през който можем да приобщаваме повече млади хора към военната професия”, заяви министърът. По думите му Военните окръжия трябва да бъдат много по-активни в местата, в които присъстват.
Каракачанов коментира и часовете по военно обучение в училищата. “Няма да скрия, че имаме спор с Министерство на образованието и с чиновниците там, които смятат, че петте часа, които има в момента, са достатъчни. Мнението на МО и на експертите е, че 5 часа са не само недостатъчни, а дори излишни. Те трябва да са поне от порядъка на 15-20 часа в годината с възможност и за практическо запознаване с воинския живот, в което може да влиза и доброволен летен курс. Иначе ефектът е никакъв”, заяви министър Каракачанов. По думите му вместо децата да изучават неща, които никога няма да им влязат в практиката и в живота, е по-хубаво да учат българската история, в която военната е най-красивата и славна част от нея. През 2020 г. Каракачанов очаква да се сключат и договорите за двата кораба и 150 бронирани машини. Сухопътната техника ще струва 2,220 млрд. лв., а за двата патрулни кораба за флота държавата ще плати 840 млн. лв. без ДДС. По думите му тези средства са осигурени от бюджета на Министерството на отбраната за 2020 г.
Весела КЪНЧЕВА, сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново