Въвеждат дневна такса в градините и яслите

Публикувано на пт, 8 Ное. 2019
7437 четения

От началото на следващата година в детските ясли и градини в община Велико Търново родителите вече ще заплащат такса за всеки работен ден, в който детето е посетило детското заведение, а не както до сега месечна такса. Дневната такса за яслите и градините ще е в размер на 2,75 лв. Проектът за Решение за изменение и допълнение на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на общината вече е качен на сайта на местната администрация. Предстои общественото му обсъждане, а след това внасяне във Великотърновския общински съвет, където първо ще бъде разгледан в постоянните комисии, а след това и гласуван в зала. Очаква се това да стане на декемврийската сесия.
До промяната се стигна, след като в края на миналата седмица със свое окончателно решение Върховният административен съд отмени частта от Наредбата за таксите за детските градини и ясли в община Велико Търново, според която родителите плащат твърда сума дори ако детето не ги е посещавало през целия месец. Производството, с което се отменя въпросният член на наредбата за местните такси и цени на услуги, е образувано по касационен протест на заместник окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Велико Търново, след като Административният съд в старата столица отхвърли подадения протест от Окръжната прокуратура.
Според разчетите на администрацията дневната издръжка на едно дете в детска градина възлиза на 6,05 лева. 3,30 лева от нея ще поеме Общината, а 2,75 лева ще заплащат родителите. Издръжката на малчуганите в яслите е по 6,22 лева на ден, 3,47 лева ще са за общинска сметка, а за родителите ще остава 2,75 лева.
“Съфинансирането от общинския бюджет е по-голямо, защото имаме кмет и администрация, които мислят за децата и техните родители. Майките и бащите няма да плащат повече, те няма да бъдат утежнени допълнително, а напротив социалният елемент е още по-голям”, заяви за “Янтра ДНЕС” Росица Димитрова, директор на Дирекция “Социални дейности и здравеопазване”.
Весела КЪНЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново