Въведоха извънредни мерки в бюрата по труда в региона

Публикувано на вт, 17 Мар. 2020
461 четения

Въведени са допълнителни мерки при обслужването на хората в бюрата по труда във Великотърновска област във връзка с препоръките за ограничаване на епидемичната обстановка в страната, набелязани от Националния оперативен щаб. Те предвиждат ограничаване на срещите от типа „лице в лице” с търсещи работа лица, регистрирани в бюрата по труда, чрез разсрочване и отлагане за април на планираните до края на март срещи с трудовия им посредник.

Препоръчва се гражданите да осъществят контакт по телефон или електронна поща със съответната дирекция „Бюро по труда“. Безработните лица могат да ползват и модул „Личностен профил на търсещото работа лице”, за което е необходимо да получат данни за достъп от трудовия посредник.

При присъствените срещи в трудовите борси стриктно ще се спазват инструкциите на Министерството на здравеопазването и Световната здравна организация за предпазване от зараза на участниците. Лицата, които са се завърнали от чужбина, следва да спазват 14-дневния карантинен период от тяхното пристигане и едва след изтичането му да посещават бюрата по труда.

При регистрация на търсещи работа лица в бюрото потокът от хора ще се организира пред входната врата на разстояние 1 – 1,5 метра и спазване на аналогична дистанция между чакащите. Регистрацията на място се ограничава до снемане на базовата информация за клиента и извеждане на регистрационна карта. Допълнителна информация може да се получава на следваща среща или да се предоставя чрез модула „Личностен профил за търсещо работа лице” за безработните, които имат електронен адрес.

Гражданите, които искат да се регистрират като търсещи работа и имат профил в Системата за сигурно електронно връчване (ССЕВ), могат да подават заявление-декларация за регистрация чрез него, като свалят заявлението-декларация от сайта на Агенция по заетостта – https://www.az.government.bg/web/files/PageFile/59/8864/zajavlenie-deklaracija-za-registracija-prilojenie-1.docx. След това трябва да го попълнят и подпишат собственоръчно или с електронен подпис. Изпраща се до дирекция „Бюро по труда” съобразно адреса, по който желаят да се регистрират (постоянен или настоящ), заедно с копие на документ за самоличност. Системата може да бъде ползвана от лицата и за уведомяване на бюрото по труда за промяна в декларираните при регистрацията обстоятелства (промяна на персонални данни, прекратяване или възстановяване на регистрация и др.), спазвайки посочените по горе стъпки.

Весела БАЙЧЕВА

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново