Във В. Търново почетоха жертвите на комунизма

Публикувано на ср, 1 февр. 2023
267 четения

Великотърновци сведоха глави пред паметта на хората, убити след 9 септември 1944 г. Те се събраха на лобното място на разстреляните 204 лекари, учители, свещеници, аптекари, търговци, войници и други, неудобни на тогавашния режим граждани от В. Търново и региона. Убийствата са извършени в Южния парк (днес „Дружба“), където телата са хвърлени в общ гроб, а от 1993 г. на това място се издига възпоменателен кръст, поставен от репресираните от комунизма.
На възпоменанието присъстваха представители на Община В. Търново, на комитет „Ген. Сава Муткуров“, потомци на репресирени и др. Заупокойна молитва отслужи отец Асен.
На място бяха представени и идейните проекти за издигането на мемориал в памет на жертвите на комунистически режим. Той ще бъде изграден изцяло с дарения на съпричастни с каузата граждани и организации. До момента има четири проекта. Единият е на арх. Радомир Данков и представлява траншея, която минава под издигнатия възпоменателен кръст и предвижда обособяване на място за изписване имената на невинните жертви.
„Идеята е да се пресъздаде жестокостта на случилото се тук на това място. Моето предложение е чрез намеса в земята, а не над нея. Целта е това пространство да ни направи по-съпричастни с момента, който са изживели хората, убити на това място“, обясни арх. Радомир Данков.
Друг от идейните проекти е наречен „Пламък на живота“ и пресъздава човешка фигура, чиито ръце преминават в клони. Третият проект е “Октагонът на Възкресението”, в центъра на който е скулптурата “Осморното разпятие”. В християнството цифрата 8 се свързва именно с прераждането, възстановяването и възкресението. Поради това предложението е да бъде направен осмоъгълник с диаметър 8 м, като в края на всеки ъгъл бъдат поставени плочи с по осем имена на жертви, а в средата да е скулптурата на Христовото разпятие, насложена 8 пъти. Автор на проекта е скулпторът Денислав Сираков.
Сред проектите е и скулптурна фигура, наречена „Прераждане“, която пресъздава излизането от небитието и възнесението, обясни председателят на комитет „Ген. Сава Муткуров“ Венелин Иванов. Той уточни, че следващата седмица съмишленици на идеята за изграждане на паметник в парк „Дружба“ ще се съберат, за да обсъдят получените проекти. Ако не бъде постигнат консенсус ще бъде удължено времето, в което ще се набират и други проектни предложения. След избирането на конкретен проект ще стане ясно и колко средства ще са необходими за изграждане на мемориала, каза още Венелин Иванов.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново