Въпреки интензивните валежи ситуацията в областта е спокойна, стана ясно след среща, свикана от областния управител

Публикувано на ср, 6 сеп. 2023
249 четения

Въпреки проливните дъждове ситуацията във Великотърновска област е спокойна и са предприети всички необходими мерки, за да се избегне евентуална криза. Това стана ясно вчера след разговора между областния управител Ивайло Здравков, който прекъсна отпуската си и събра на среща представители на няколко институции.
Обстановката в региона Ивайло Здравков обсъди с директора на ОД на МВР старши комисар Димитър Машов, директора на РДПБЗН комисар Красимир Кръстев, началника на НВУ бригаден генерал Иван Маламов, директора на Областно пътно управление инж. Венцислав Ангелов, Зорница Стоянова от БЧК във Велико Търново и директора на Центъра за спешна помощ д-р Веселка Стоянова.
От срещата стана ясно, че РДПБЗН държи постоянна връзка с оперативните щабове в Търговище и Габрово, от където се подава информация за нивата на язовирите „Ястребино“ и „Христо Смирненски“. При изпускане нивото на яз. „Ястребино“ се пълни нивото на реките, които преминават през Стражица, но в момента няма опасност за населението на община Стражица.
Не са докладвани и сигнали за проблеми към другите институции, увери областният управител Ивайло Здравков.
На срещата бе решено в областния център да се направи тренировка, която да проиграе ситуация на наводнение и реакция на съответните институции с цел оптимизация и взаимодействие при евентуално природно бедствие.
За целта на 18 септември ще се проведе нова работна среща, на която ще се изработи план и ще се определи конкретна дата за тренировката.
„Към момента ситуацията във Великотърновска област е спокойна, но заради обилните валежи през последното денонощие прецених, че такава среща е навременна и ще допринесе за по-добра координация при евентуална необходимост“, обобщи областният управител Ивайло Здравков.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново