Ваня Максимова и нейната страст да прави живота още по-сладък

Публикувано на ср, 11 Дек. 2019
4995 четения

Приготвянето на сладки изкушения е голямата страст на великотърновката Ваня Максимова. Майсторката вече е направила 3-4 хиляди торти, които една с една не се повтарят.
Тя споделя, че започнала да се занимава със сладкарство случайно и малко на шега. За петгодишния рожден ден на дъщеря си решила да направи тортата сама, а украсата била джунгла. Видях, че ми се получи и се запалих много, разказва Ваня, която е завършила Езиковата гимназия, а след това и специалност “Финанси” във Великотърновския университет. Като много други млади хора не започнала да работи това, което е учила, а станала сервитьорка. След първата торта обаче бързо осъзнала, че точно с това иска да се занимава в бъдеще. Така се отдала на четене, записала се и на различни курсове. Три от тях били в чужбина – в Белгия, в Украйна при най-добрия сладкар в света, завършила и един в Сърбия, в който усвоявала тайните на декорацията. “В България също имам няколко обучения. За да си добър в сладкарството, а и в кулинарията като цяло, трябва постоянно да инвестираш в себе си. Важно е да си в час с новите тенденции, защото нови технологии и методи излизат постоянно. Не можеш да си добър и да си мислиш, че си научил нещо само от гледането на клипчета в интернет и кулинарните канали по телевизията”, обяснява Ваня.
Допълва, че мисията ѝ е да припомни вкуса на домашната торта, пречупен спрямо последните сладкарски тенденции. Майсторката предпочита да работи изцяло с естествени продукти, не използва готови смеси, прахчета, подобрители, стабилизатори и заместители. “Много държа всичко да е домашно приготвено, нищо, че излиза по-трудоемко”, споделя търновката. По думите ѝ важна част от хубавата торта е кремът. Тя харесва ваниловия мус, ваниловия мус с банан или други сезонни плодове, йогурт крем, шоколадовия мус, маскарпоне крема, шоколадовия с банан, чийзкрем с боровинки. Според нея в сладкарството трябва да се използва само истински белгийски шоколад, а не имитации и ковертюр.
Ваня споделя, че направата на една торта отнема около 6-7 часа, които са разпръснати във времето. Първо е изпичането на блатовете, нужно е време да изстинат, а след това се приготвя и кремът. Тортата престоява една вечер, за да стегне, да си поеме добре вкусовете. Времето за декорация също не е малко, може да продължи около 2 часа.
Винаги се старае декорациите да са различни, да не се повтарят, а най-хубавото е, че идеи за украса никога не липсват. Правила е веган декорирана торта, която е изцяло здравословна, торта цигулка, кола, трактор и какво ли още не.
Новата страст на младата сладкарка са ръчно правените шоколадови бонбони. “Трудоемки са, отнемат доста време. Правят се в специални форми. Условията в помещението също са специфични – важно е температурата да е около 18 градуса, защото шоколадът не обича да му е топло или да му е студено. Трябва да е правилно темпериран, за да може бонбоните да са лъскави и да изглеждат като гланцирани, а всъщност те не са такива. Този ефект се получава, ако се следват всички стъпки. Важен е всеки градус, всяко отклонение от правилото може да е фатално”, споделя Ваня.
В последните месеци френските макарони също я изкушават. Те са не по-малко сложни от бонбоните, изискват голяма прецизност
Според нея от всеки човек може да стане добър сладкар, стига да има желание да овладее тънкостите, да има усет да съчетава вкусовете и текстурите, за да може крайният резултат да е балансиран и красив. За декорирането обаче трябва да имаш талант, затова и когато украсява своите сладки изкушения Ваня се усеща като човек на изкуството. Случвало ѝ се някоя от тортите, които прави, толкова много да ѝ хареса, че да не иска да се разделя с нея.
Усмивките и възклицанията на хората, когато видят направените от нея торти, я радват много, а децата са най-искрени. Тяхната радост ме зарежда с позитивни емоции, дава ми стимул да продължавам и да ставам още по-добра, споделя Ваня Максимова.
Весела КЪНЧЕВА, сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново