Вълна от съпричастност към медиците в ковид отделенията в областната болница

Публикувано на пт, 20 Ное. 2020
1267 четения

Кампанията #ХапкаНадежда, която осигурява храна на медиците в ковид отделенията в МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” във В. Търново бързо намери нови съмишленици. Още в първия ден от старта на инициативата се отзовават няколко човека, които осигуряват средства за топъл обяд на хората на първа линия за следващите осем дни. Към тях се присъединяват и други желаещи да помогнат – заведение за сръбска скара, зарзаватчийница, осигуряваща плодове, и др. Необходимите средства за храна за един ден са около 150 лв.
Началото на благородния жест постави пицария от старата столица, чиито собственици споделят, че в този труден за цялото общество момент искат да покажат своята съпричасност към медицинския персонал. Те поемат първите три дни, осигурявайки порции за 50 човека, но признават, че въпреки огромно желание няма да могат да покрият дълъг период от доставки. “Призоваваме всички наши колеги и фирми от региона да се включат в каузата. Медиците ни заслужават тази морална подкрепа. Нека им осигурим по един топъл обяд на ден, за да знаят, че не са сами в тази борба. Заедно можем”, споделят от пицарията.
За координатор на кампанията в старата столица е определен Калин Василев от “TarnovoRUNS”, който бе избран и за будител на 2020 година в класацията на БНР и доброволно поема новото предизвикателство.
“Само за ден събрахме над 1000 лева. Едно момче дари 450 лв., които покриват разходите за храна за три дни. Включи се и едно момиче от Англия, което ни изпрати 150 лв. Надявам се след срещата тази вечер на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите във В. Търново да се включат и други дарители”, каза Калин Василев. Вече има поставена дарителница и в пицарията, която първа организира безплатния обяд, за да могат желаещите граждани да се включат в набирането на средства, всеки според възможностите си. “Този благороден жест е изключително важен за всички, които са на първа линия не само заради осигурената храна, но и за това, че някой отвън мисли за тях и че обществеността ги подкрепя”, споделиха от ръководството на областната болница.
След обявяване на кампанията в старата столица с Калин Василев се свързват приятели и съмишленици от Горна Оряховица и Русе, които са изявили желание да организират подобни кампании и в техните градове в подкрепа на медиците. Такива акции вече има и в други градове на страната като София, Варна, Плевен, Габрово, Бургас и др.
МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” е най-голямата болница във Великотърновска област, която лекува най-много пациенти с COVID-19. В момента в лечебното заведение се лекуват над 90 души с COVID-19. От септември храна за медиците в ковид сектора осигурява и семеен ресторант в старата столица, който сам инициира благородния жест към хората на първа линия в борбата с епидемията.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново