Валентина Рашева представя икони във византийски стил

Публикувано на вт, 8 ян. 2013
1376 четения

Седем Ивановци черпиха за здраве в библиотеката

12 икони във византийски и възрожденски стил представя в Регионална библиотека “П. Р. Славейков” във Велико Търново художничката Валентина Рашева. Поредната самостоятелна изложба на утвърдената авторка беше открита вчера, когато православната църква почете паметта на св. Йоан Предтеча. Иконите на Валя са авторски и са рисувани според православния канон в иконописта.
Откриването на експозицията беше съпроводено с мултимедийна презентация на стенописите и иконите на зографката, които красят храмовете “Св. св. Кирил и Методий” в с. Ведраре и “Св. Димитър” в с. Сърнегор, Пловдивско. Във фоайето на библиотеката са подредени и фотоси на икони, които също са дело на художничката.
Валя членува в Българското иконографско сдружение и участва в общите му изложби. Нейни творби са показвани в различни градове в страната, в Русия и в Грузия. Образът на Иисус Христос в параклиса “Св. св. Кирил и Методий” в Троянския манастир също е рисуван от нея. Икони на авторката са откупени от Посолството на Индия в София, а друга не малка част се намират в частна колекция в Дубай. Според авторката иконата е истински прекрасна, когато приканва вярващия към молитва. За това в творбите й има мекота, ведрост, хармоничност и топъл колорит. Постигнати са дълбочина и пространственост на изображенията.
Директорът на библиотеката Иван Александров откупи иконата с образа на Рилската св. Богородица, за да я подари на колегите си от италианския град Ардоре. Двете библиотеки си партнират по проекта “Lady Cafe”, който се реализира по програма “Грундвиг” на ЕС. Друга своя икона Валентина Рашева дари на търновската читалня.
Седем Иванки и Ивановци от библиотеката, начело с шефа г-н Александров, почерпиха вчера за здраве своите колеги и приятели. На тежката трапеза в културната институция се събраха куп интелектуалци, художници, историци, писатели. Именниците по традиция благослови отец Асен от Катедралния храм “Св. Рождество Богородично”.
З. ГЕОРГИЕВА, сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново