В. Търново вече е в оранжевата зона заради коронавируса

Публикувано на пн, 26 окт. 2020
6935 четения

Област В. Търново вече е в оранжевата зона заради увеличаване броя на заразените с новия коронавирус. За последните две седмици заболяемостта от COVID-19 в региона е 83,84 на 100 000 души население. За сравнение в периода от 28.09. до 11.10. тя е била 33,96 на 100 000 души население, т. е. увеличението е повече от два пъти, уточни д-р Евгения Недева, директор на Регионалната здравна инспекция във В. Търново. Това налага въвеждането на допълнителни противоепидемични и ограничителни мерки.
От вчера със заповед на РЗИ бяха преустановени плановите операции в лечебните заведения на територията на областта до 30 ноември. На основание заповед на здравния министър е определен задължителен брой легла за лечение на пациенти с COVID-19, които трябва да са не по-малко от 5 % от общия брой легла на всяко лечебно заведение за болнична помощ на територията на областта, включително и Комплексния онкологичен център. С такива трябва да разполагат още Специализираната болница по кардиология във В. Търново, специализираните болници за рехабилитация в Полски Тръмбеш и Вонеща вода, Държавната психиатрична болница в Церова кория или общо 11 болнични заведения.
„Заради увеличаване на заболяемостта трябва да имат готовност да приемат пациенти, които са постъпили при тях по друг повод – например за лечение на онкологично или сърдечно заболяване, но впоследствие се окаже, че са положителни за коронавирус. Идеята е там да продължи лечението на основно заболяване на тези пациенти и в същото време да бъде осигурено разделянето им от останалите лица“, обясни д-р Недева.
Към вчерашна дата общо 37 са хоспитализираните пациенти от областта с коронавирус, като петима от тях са настанени в болници на територията на други области. Останалите 32 души са приети в лечебни заведения в областта. Един от заразените е настанен в реанимацията на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във В. Търново. Друг от инфектираните, лекуван в МБАЛ „Д-р Димитър Павлович“ в Свищов, е приведен в областната болница.
„За област В. Търново са определени 77 места за пациенти в неусложнено състояние и 6 за интензивно лечение, което означава, че на този етап разполагаме с достатъчно легла“, уточни д-р Недева. Директорът на здравната инспекция допълни, че продължават засилените проверки за спазване на противоепидемичните мерки в региона. Само за седмица са извършени 160 инспекции и са направени пет предписания. Проверени са здравни и социални заведения, училища, детски градини и ясли, езикови центрове, заведения за хранене, дискотеки и др.
През последното денонощие на територията на областта бяха регистрирани нови два случая на COVID-19, като заразените нямат връзка помежду си и с други заразени лица. Вчера стана ясно, че 87-годишна жена с COVID-19 е починала. Тя е страдала от сърдечносъдово и хронично неврологично заболяване.
Общо 602 души са диагностицираните с коронавирусна инфекция от началото на епидемията досега в областта. От тях излекувани са 375 души, а 175 са под домашна изолация. Под карантина остават 471 лица в областта, включително и близките контактни на потвърдените случаи на COVID-19.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново