В СУ “Вичо Грънчаров” откриха обучителен център за работа с деца

Публикувано на ср, 7 Дек. 2022
152 четения

Обучителен център за работа с деца и превенция на противообществените прояви бе открит в СУ “Вичо Грънчаров” в Г. Оряховица. Той е изграден съвместно между Община Г. Оряховица, Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, РС ПБЗН и СУ “Вичо Грънчаров”. Обучителният център ще се ползва от деца от цялата община и в него ще се обучават как да предотвратяват кризисни ситуации и как да реагират, ако такива настъпят.
Гости на откриването бяха кметът на Общината инж. Добромир Добрев, зам.-кметът Григор Минков, гл. инспектор Александър Дамянов – началник-сектор “Публична осведоменост” при Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” – София, комисар Красимир Кръстев – директор на РД ПБЗН – В. Търново, гл. инспектор Георги Тодоров – началник на РС ПБЗН Г. Оряховица, директори на детски и учебни заведения от общината.
“Радвам се, че сме заедно, за да открием съвместния ни проект. Направихме го с много желание и труд за децата на Г. Оряховица. Благодаря за съдействието”, обърна се към гостите директорът на училището Нели Атанасова.
“Щастлив съм, че нашата дългогодишна идея за подобен център е вече факт. Работата тук ще бъде много полезна за младите хора, които ще се обучават, за да могат да реагират адекватно в различни ситуации, каза инж. Добрев и пожела успех на всички.
“За нас превенцията е много важна, а това е един нестандартен начин да отделим за малко децата от компютрите и таблетите. В центъра те ще изучават как да реагират при различни бедствия и аварии. Това ще им бъде интересно и полезно, а защо не в бъдеще сред тях да има и наши колеги пожарникари”, каза комисар Кръстев.
Началникът на РД ПБЗН заедно с инж. Добромир Добрев и Нели Атанасова прерязаха лентата на новия обучителен център.
Идеята за проекта се ражда още преди около 3 г., но заради ковид пандемията е временно замразен. Активната работа по реализирането на обучителния център започва след отпадането на ограниченията и отнема 2 месеца. В област В. Търново подобен център има единствено в Балван, Елена и Павликени.
Центърът е насочен за деца на възраст от детската градина до завършване на средно образование. След 16-годишна възраст те могат да участват в доброволни формирования, за да бъдат от полза на обществото. “Всички знаете, че превенцията е много важна. Не по-малко важно е да се влюбят в нашата професия”, обясни и главен инспектор инж. Георги Тодоров.
В СУ “Вичо Грънчаров” предстои да бъде открит още един обучителен център. Той ще бъде изграден съвместно с Районното управление на МВР в Г. Оряховица и официално ще бъде открит съвсем скоро.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново