В Стопанската академия посрещнаха с почести своята олимпийска шампионка

Публикувано на пн, 20 сеп. 2021
1250 четения

В Стопанската академия “Д. А. Ценов” в Свищов посрещнаха с почести олимпийската шампионка по карате от Токио 2020 – Ивет Горанова. Тя бе специален гост на откриването на новата академична година на висшето училище, в което учи. Второкурсничката във вуза беше първата, която получи от ректора проф. д-р Марияна Божинова новоучредената стипендия “Димитър Ценов”, осигурена от едноименната академична фондация. Тя е в размер на 2 хил. лв. и ще бъде изплатена на Горанова на две части във всеки семестър. Освен това фондацията ще поеме всички учебни такси на Горанова до приключване на обучението ѝ в свищовското висше училище. На олимпийската шампионка беше предоставен и ваучер за получаване на учебници от академичната книжарница по всички предмети до края на следването ѝ. Проф. д-р Божинова връчи на спортистката грамота за изключителни спортни постижения, като подчерта, че в първи курс, освен упоритостта си в спорта, Ивет е доказала и упоритостта си в учението и ѝ пожела световна титла.
“Благодаря на ръководството на Академията и на фондацията. Аз съм спортист и обичам да се състезавам. Затова пожелавам на ръководството здраве, да се състезават силно, уверено и със самочувствие, защото нашата Академия е емблема за цялата страна. Знанията, които получаваме тук, са една голяма и ценна инвестиция за нашето бъдеще”, каза Горанова.
На тържественото откриване на академичната година кметът на Свищов д-р Генчо Генчев връчи ежегодната награда на Общината на отличника на випуска. Грамота и парична сума в размер на 1000 лв. получи Галина Лазарова, която е постигнала отличен успех при завършване на ОКС бакалавър, специалност “Счетоводство и контрол” във Факултет “Стопанска отчетност”. Пълните отличници в образователна степен бакалавър, випуск 2017/2021 г., също бяха отличени. Те получиха златна значка, грамота и парична награда на ректора и академичното ръководство в размер на 300 лв. Това са Галина Лазарова и двете ѝ колежки от специалност финанси – Габриела Иванова и Изабела Илиева. Всички те са със среден успех от следването Отличен 6,00 и от Държавен изпит – Отличен 6,00.
“За огромното академично семейство на Стопанска академия “Д. А. Ценов”, което вече надхвърля 150 хил. възпитаници, част, от които са заемали и заемат високи ръководни постове, в това число и в настоящото правителство на България, тази година е знаменателна. На 8 ноември, патронният празник на Академията, предстои тържественото отзнаменуване под патронажа на президента на България на 85-ата годишнина на висшето ни училище, рожба на крупното дарение на големия родолюбец, закъснелия възрожденец, духовния аристократ Димитър Апостолов Ценов”, обърна се към присъстващите проф. д-р Божинова. Тя припомни, че преди 109 години, на 1 септември 1912 г. той прави своето завещание, с което дарява цялото си богатство за основаването и издържането на висше търговско училище в родния си Свищов, по подобие на германските висши търговски училища.
Поздравително слово към студентите и преподавателите отправи и вицепрезидентът на България Илияна Йотова, която бе специален гост на тържеството. Тя подчерта, че освен с красотата си Свищов може да се гордее с първото читалище в страната, с първите сериозни търговци, които тръгват по белия свят по време на българското Възраждане, и с това, че идеологът на националноосвободителното ни движение Г. С. Раковски точно в този град заявява, че бъдещият флаг на свободна България ще бъде бяло, зелено и червено.
“С вас в момента ходим по земя, по която преди са вървели едни от най-големите герои, мислители и общественици на България. Но днес това място е не само на миналото, а и на бъдещето. Това бъдеще е във вашите ръце, скъпи млади приятели, тези, които сте избрали да свържете живота си и кариерата с едно от най-старите висши учебни заведения в страната”, посочи Йотова.
“Убеден съм, че възпитаниците на Стопанската академия са бъдещи отлично подготвени специалисти, които ще се влеят в редиците на държавната и общинска администрация, в банковото дело, застраховането и във всички сфери на частното предприемачество”, каза в поздравително си слово към академичната общност и областният управител на област В. Търново Георги Гугучков, който пожела присъствена учебна година.
На празничното събитие присъстваха още: зам.- ректорите доц. д-р Искра Пантелеева и доц. д-р Румен Русалинов; председателят и зам.-председателят на Общото събрание проф. д. н. Борислав Борисов и проф. д-р Красимир Шишманов; деканите на факултети; председателят на Студентския съвет; председателят на Синдиката на българските учители и член на Съвета на настоятелите на Стопанската академия д-р на икон. науки Янка Такева; личният треньор на Ивет Горанова – Ангел Ленков, и вицепрезидентът на Българската федерация по карате Русалин Русалинов, представители на партньорски организации на Академията и др.
Николай ВЕНКОВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново