В Поликраище хапнаха вкусна градинарска чорба на Празника на плодородието „Ден година храни”

Публикувано на нд, 10 сеп. 2023
230 четения

За четиринадесети път Поликраище посрещна гости за Празника на плодородието „Ден година храни”. Събитието се организира от НЧ „Развитие -1884“, със съдействието на Кметството и на Община Горна Оряховица. Целта е да се популяризират българските традиции в зеленчукопроизводството и градинарството в съчетание с народните песни и танци.
Празникът е проведен за първи път през 2007 г. Екипът на читалището, подкрепен от Общината и Кметство Поликраище, успява да го съхрани дори в тежките години на ковид пандемията. Тогава, макар и онлайн, организаторите продължиха да разказват и дообогатяват историята на местните градинари, учили цяла Европа на отглеждането на зеленчуци.
Празничен водосвет в началото на проявите отслужи отец Анатоли, който отправи благослов за здраве и плодородие. В празничната фолклорна програма се включиха Гергана Здравкова, Женският народен хор „Росна китка“ от Поликраище, Детско-юношеският танцов състав „Пъстреница“ при НЧ „Христо Козлев – 1883“, гр. Долна Оряховица, Александър Денев от Първомайци, Стефани Карастоянова от Поликраище и Певческа група „Божур“ при НЧ „Напредък – 1906“ с. Крушето.
Гост на празника бе кметът на Общината инж. Добромир Добрев. „Този празник обединява всички вас, които сте посветили време, сили и неуморен труд да създадете най-вкусната храна, която е неделима част от трапезата на българина. Обновявайте своето настояще, стъпвайте здраво на корените и традициите, завещани от вашите предци“, обърна се към организатори, участници и гости инж. Добрев. Все така да обичаме и да се грижим за земята, която ни храни, пожела и кметът на Поликраище Марин Тодоранов.
На откритата сцена в центъра на селото бяха подредени и щандове с продукция на местни земеделски производители. На щандовете имаше и сладкарски изделия, също представени по атрактивен начин
И тази година гостите имаха възможността да опитат от традиционната за Поликраище градинарска чорба, приготвена от майстор-готвача Тодор Кушев. Огромният казан къкреше от сутринта близо до откритата сцена. В него имаше лук, чушки, домати, карфиол, целина, магданоз, картофи, моркови, зелен боб, люти чушки и изобщо всички зеленчуци, които са в градината, казва майстор-готвачът, но не издава рецептата до край. За по-добър вкус вместо традиционното фиде се слагат дребни макаронени изделия. Рецептата е наследена от старите градинари, които преди много години емигрират в Унгария. Но най-важното за една хубава чорба е да е гореща, да е люта и да има кой да я хвали, споделя майстор-готвачът.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново