В Павликени показаха съвременните тенденции в японското изкуство

Публикувано на пт, 8 Юли 2016
79 четения

Съвременните тенденции в японското изкуство показаха шестима автори в Павликени. Изложбата “Павликени и света” с техните произведения беше открита в Историческия музей от кмета инж. Емануил Манолов, културното аташе на Япония у нас Мивако Кибаяши и председателя на фондация “Аматерас” Тодор Тодоров.
Какуко Ишии, Ичиро Мацуо, Мицуру Куроки, Джинйонг Муун, Тору Курита и Маюми Тцукуда от японска страна и българите Даниела Тодорова, Тодор Тодоров и Валентин Балев показаха своите произведения в петия артпленер в рамките на проекта. Всички те работят в сферата на керамиката, скулптурата, хартиеното изкуство и текстила, отличаващи се със своя авангарден съвременен стил и новаторски техники. “Това е една извадка на съвременно изкуство – интересна симбиоза между българско и японско изкуство. За нас би било интересно доколко можете да разпознаете кое е българско и кое японско сред показаните творби”, представи изложбата кураторът ѝ Даниела Тодорова. Тя подчерта, че за участие в артпленера са поканени творците от артгрупата Нексус, които са по-нестандартни в използваните техники и материали.
“Когато погледнем тази изложба, можем да се уверим, че макар на хиляди километри разстояние, между японската и българската култура има много паралели”, обърна се към творците инж. Емануил Манолов.
Културното аташе на Япония у нас Мивако Кибаяши подчерта колко важно и сложно е организирането на чуждестранни изложби в българските общини. Тя благодари на Павликени за дългогодишното партньорство.
Творците от Страната на изгряващото слънце посетиха и ЦДГ “Слънце” в Павликени. Изложбата “Павликени и света” ще остане в музея до септември.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново